В Литва се заражда проруско движение

публикувано от administrator на дата 18/08/2014 16:08ч.  Прочетена 244

   1 бр.   

Сдружението Балтика за Нова Русия в Рига е основано в края на юли и подкрепя руските сепаратисти в Източна Украйна. В сдружението участват руснаци от Естония, Литва и Латвия, които искат да покажат подкрепа на проруското население в Донецк.
Миналата седмица дружеството организира първата си публична проява, но тя не предизвика голям интерес сред латвийските граждани. Друга подобна организация е Съюз на европейските руснаци, чиито основатели призовават в присъствието на руски политици за край на гражданската война в Украйна и настояват за хуманитарна помощ.

Всеки трети латвиец е с руски произход, а 300 000 души все още нямат латвийски паспорти. Дружеството Балтика за Нова Русия е разглеждано като маша в ръцете на Москва, която цели да дестабилизира Латвия.
Според латвийските политици „Балтика за Нова Русия” е хуманитарното движение, създадено като опит на Русия да разклати стабилността на латвийското общество. По последни социологически проучвания, руското малцинство в Латвия не иска да се откаже от своята независимост и от членство си в ЕС.
В Латвия все още няма тенденция към сепаратизъм. Въпреки това, латвийските тайни служби следят членовете на сдружението да не се радикализират и да застрашат сигурността в Латвия.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама