"Профи кредит" на съд заради нови клаузи в договорите

публикувано от administrator на дата 15/08/2014 14:08ч.  Прочетена 229

   1 бр.   

Сдружението за правна помощ на потребителите е завело колективен иск в Софийския градски съд срещу фирмата за бързи кредити “Профи Кредит”. Причината е неравноправни клаузи в общите условия на дружеството, които са в сила от 21 юли 2014 г.
По-голямата част от неравноправните според сдружението клаузи са свързани с т.нар. автоматична предсрочна изискуемост. Тя настъпва, ако кредитополучателят забави част или цялата вноска за повече от 30 дни. Тогава той трябва да върне кредита в пълния размер, заедно с лихвите, дължими за целия срок на договора. Освен това се дължи и неустойка. Тя е 35% върху остатъка от главницата според погасителния план. В тази ситуация обикновено фирмите за бързи кредити предлагат възможност за рефинансиране на заема, който вече е оскъпен веднъж.
Проблем според адвоката са и условията на компанията, при които заемът става предсрочно изискуем. Част от тях били формулирани неразбираемо и могат да се тълкуват нееднозначно. Според условията на компанията заем може да стане предсрочно изискуем когато клиентът има непогасени публични задължения, например данък или глоба към КАТ.
Според сдружението неравноправни са и условията, при които клиентите могат да се откажат от кредита. Освен да погасят дължимата сума, те трябва да изпратят и писмено уведомление, но да са сигурни, че писмото е получено.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама