Samsung: от износа на риба по време на японската окупация до ерата на корейския чебол*

публикувано от камелия на дата 19/03/2020 23:03ч.  Прочетена 202

   1 бр.   

Историята на Samsung Group е тясно свързана с историята на Корейския полуостров. Основните етапи в развитието на основния азиатски конгломерат могат да бъдат проследени в хронологията на китайско-японските войни и Втората световна война. Samsung в много отношения е икономически важно предприятие за страната. Сега приходите на холдинга са 20% от БВП на Южна Корея, но броят на съдебните дела срещу членове на семейство Лий се увеличава всяка година. Обвинения в корупция и измами се се превърнали в ежедневие за холдинга. И докато Samsung представя поредната спираща дъха версия на Galaxy на световния пазар, корейските власти затягат примката около chaebol-а все повече и повече.

Лий Бен Чол е роден на 12 февруари 1910 г. в село Uiren, голямата корейска провинция Gyeongsangnam-do. Бъдещият основател на Samsung е най-малкото от четири деца, единствен син, и е от влиятелно семейство – баща му Ли Чанг Ву и майка му Ан Донг Квон са сред най-богатите собственици на земи в областта. От шестгодишна възраст, младият Бен Чол започва да изучава класическа литература в местно училище, създадено от дядо му Лий Хонг Сук, а на 12-годишна възраст момчето е преместено в модерна образователна институция – началното училище Jisu в (по това време) столицата на провинцията – селището Чинджу. Няколко години по-късно, напускайки родния си дом, той започва да посещава столичната гимназия Юнгдун в Сеул, а след това през 1929г. Университетския колеж Васеда в Япония.

Лий Бен Чол е роден в самото начало на японската колонизация на Корея, и прекарва детството си в бурна и променлива епоха, когато страната е подложена на постоянни социални бедствия и фундаментални промени.

Историците описват периода на японското управление на Корейския полуостров, като време на икономически пробив и борба с неграмотността, но дори до края на колонизацията през 1945 г., само около 20% от корейците получават основно образование (те могат да четат и пишат). Това означава, че Лий Бен Чол в никакъв случай не е бил типичен представител на своето време. Въпреки факта, че след като завършва двугодишен лекционен курс във Васеда и напуска университета на 22-годишна възраст, Лий е смятан за много образован млад мъж.

След смъртта на баща си, той се завръща в Корея и се впуска в семеен бизнес. Samsung се ражда като предприятие, много далеч от модерните технологии, и първите стъпки на Лий Бен Чол не могат да се нарекат успешни. През 1936 г., начинаещият предприемач инвестира целия наследствен капитал от баща си в оризова мелница в пристанищния град Масан, но бързо фалира – след избухването на китайско-японската война през 1937г. финансовото положение на много предприятия в окупираната Корея рязко се влошава.

Две години по-късно, през 1938 г., Лий решава да направи втори опит, като открива търговска компания в големия град – Samsung Sanghoe. Малката компания изнася сушена риба, плодове и зеленчуци за Манджурия и Пекин, което, предвид зависимото положение на Корея, е сложен бизнес. Лий Бен Чол има не просто късмет – успехът на неговите начинания е до голяма степен свързан с „известното име“, което отваря вратите на много офиси, дори по време на японската окупация.

КОРЕЯ СЕ ОСВОБОЖДВА ОТ КОЛОНИЗАТОРА, А ЛИЙ БЕН ЧОЛ ЗАПОЧВА СВОЯ БИЗНЕС НЕ БЕЗ ЗАГУБИ

В продължение на шест години, търговското дружество на Лий Бен Чол се развива стабилно, а през 1945 г. регистрира истински „бум“ на растеж. Когато Корея става независима от Японската империя (след като последната капитулира през Втората световна война през есента на 1945г.), предприемачът премества седалището на компанията в Сеул, и регистрира търговската компания Samsung. По това време, компанията е най-голямата от десетте търговски компании в Корея, занимаващи се с дребномащабно производство на храни.

Корейската война започва през 1950 г. – въоръжен конфликт между новите държави, основани през 1945 г., Северна Корея (КНДР) и Южна Корея (Република Корея), както и силите на техните съюзници – главно СССР и САЩ. Мащабеният военен сблъсък принуждава Лий Бен Чол да избяга от Сеул и спешно да изнесе бизнеса си от столицата. В началото на 1951 г., бизнесменът открива складове и производствени съоръжения в пристанищния град Бусан, който по това време е окупиран от американски войски.

Защитата на съюзниците в южната част на Корейския полуостров, гарантира стабилността на компанията на Лий Бен Чол – след пристигането на американските войски, бизнесменът започва активно да им продава стоките си.

Samsung постепенно се разраства: през 1953 г. стартира текстилна фабрика, ново производство на храни и по-късно голяма фабрика за захар. Лий навлиза във все повече и повече нови сфери, виждайки в кризата море от нови възможности. Но въпреки покровителството на американците и тесните връзки с първия президент на Южна Корея – Лий Сенг Ман по време на Корейската война, складовете и производствените мощности на Samsung са многократно подпалвани и накрая унищожени. Лий Бен Чол трябва да започне всичко отначало.

След края на военните действия през 1953 г., Ли Сенг Ман превръща основстелят на Samsung в един от основните бизнесмени на страната – бизнесменът успява да възстанови цялото си производство, и се връща в Сеул, тъй като започва редовно да получава големи държавни поръчки в ключови области на националната икономика. От 1958 г., Samsung започва да се разраства и в други отрасли: банковия сектор, медиите, химическата промишленост и корабостроенето. Лий Бен Чол и неговите компании запазват господстващото си положение до преврата (Априлската революция) в Южна Корея през 1960 г., по време на който Лий Сенг Ман е свален от власт, и бяга от страната.
КОРЕЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ЧУДО

Започва преследването на хора от обкръжението на първия президент. Лий Бен Чол е обвинен в корупция. За да избегне затвора, за известно време той трябва да напусне Южна Корея. Краят на 1960 г. и началото на 1961 г., е проблемно време за цялата страна. Обществените и политически протести продължават, а в управляващия елит цари хаос. На 16 май 1961 г. в резултат на военен преврат, лидерът на въстанието Парк Юнг-Хи, номинално третият президент на Южна Корея, идва на власт. В Европа, Парк Юнг-Хи е известен като идеолог на „корейското икономическо чудо“, благодарение на което икономиката на страната най-накрая се изправя на крака и надминава основния си конкурент – Северна Корея, по отношение на темповете на растеж. За самите корейци, третият президент става лице на политически репресии и терор.

т първите дни на власт той се насочва към създаването на мощна експортно ориентирана индустриална икономика, което налага мобилизирането на всички производителни сили на страната. Ето защо, Хи предлага на “позорния” бизнесмен Лий Бен Чол сделка: обвиненията срещу предприемача ще бъдат свалени, при условие че Samsung се откаже от контрола върху придобитите банки и следва икономическите указания на новото правителство. Лий Бен Чул приема офертата и се връща в Южна Корея.

Планът на Парк Юнг-Хи е да създаде големи частни конгломерати и да ги раздели в най-перспективните сектори на индустрията. Страната трябва спешно да увеличи износа, поради което за най-големите и многообещаващи компании се отварят държавни кредитни линии на концесионни условия, и са им дадени големи държавни поръчки. Това води до раждането на клановата икономика – икономика, която е на основата на chaebols – семейни конгломерати и Южна Корея все още разчита на тях.

Освен Samsung, общо около 25 компании през 60-те и 70-те години получават подобни “привилегии”. Между тях са Hyundai, Daewoo, Goldstar и други.

Междувременно, Лий Бен Чол оглавява Федерацията на корейската индустрия, създадена от Парк Юнг-Хи на базата на чебол. Samsung Group трябва да изгражда своята дейност в съответствие с новия икономически модел. Най-обещаващите пазарни сегменти за Лий Бен Чол са електрониката, корабостроенето и медиите. Така през 1969 г., в големия индустриален център Сувон, г-н Ли основава Samsung Electric Industries, а година по-късно инвестира част от богатството си в две медии: радио TBC и вестник JoongAng IIbo.

В следващите 20 години, Samsung ще създаде и ще затвори (в кризисни времена) десетки дъщерни дружества, конгломератни активи и ще има цели стопанства, свързани с строителството, домакинските уреди, химическото производство и корабостроенето, въпреки че точно електрониката ще донесе истинска световна слава на марката.
РАЖДАНЕТО НА ЛЕГЕНДАРНИЯ SAMSUNG

Едва през 1975 г., Лий Бен Чол успява да се отърве от чуждата „помощ“, като регистрира нова марка: Samsung Electronics. Постепенно компанията започва да произвежда черно-бели телевизори със сравнително добро качество на изображението, а оборудването активно се изнася в чужбина. Първият телевизор на Samsung Electronics е пуснат през 1972г., като до 1981г. вече са продадени около 10 милиона бройки.

През 1983 г., едно от дъщерните дружества на Samsung, лансира първия корейски DRAM чип. Технологията получава висока оценка от експерти и на пазара с течение на времето, разработката започва да се купува от производители по целия свят за използване в техните устройства. През същата 1983 г., Лий Бен Чол прави сензационно изявление: “Samsung отваря производството на полупроводници, навлизайки на нов пазар.” Тази стъпка все още се нарича “най-големия залог” в живота на Лий Бен Чол. Търговецът не се проваля – днес Samsung е най-големият производител в света на микрочипове и карти с памет, а бизнесът, чиито оборот е 17 милиарда долара се превърща в основен източник на печалба за холдинга.

На фона на невероятния успех, Samsung обявява новината за болестта на Лий Бен Чол. Той е диагностициран с рак, и въпреки, че започва незабавна терапия, вече е твърде късно. Основателят на Samsung губи битката с болестта и умира през 1987 г. на 77-годишна възраст. Към момента на смъртта си, Лий Бен Чол има общо 70 000 служители в бизнес проекта, оборот за милиони долари, а конгломератът е разделен на четири независими групи за четиримата наследници: Samsung, Shinsegae, CJ Group и Hansol. Две седмици след смъртта на баща си, на 1-ви декември 1987 г., третият син на Ли Бен Чол, Ли Кун Хи, става председател на Samsung Group.
НЕВЕРОЯТНИЯТ ЛИЙ КУН ХИ

Въпреки впечатляващите успехи на Лий Бен Чол, Лий Кун-хий е главният виновник за създаването на актуалния образ на Samsung, като най-успешната технологична компания в света. Към момента на влизане във “владение”, той е на 45 години, има диплома от университета Джордж Вашингтон и над десет години в управленските структури на предприятията на баща си. В края на 80-те, Samsung е една от най-успешните компании в Южна Корея, но все още е непозната на световния пазар. По онова време, Samsung Electronics се специализира в производството главно на евтини технологии, и не може да се конкурира с гиганти като Sony или Nokia. Освен това, конгломератът е значително засегнат от икономическата криза от 80-те години.

Наследникът си поставя за цел да обърне съществуващия ред на нещата, и да изведе компанията до световния връх, но икономическата ситуация в Корея донякъде пречи на плановете му. Дори вземайки предвид реализацият на пазара през 1988г. на първия си мобилен телефон и световното лидерство в сегмента на производството на микрочипове, през 1990г. Samsung започва да търпи загуби. Още през 1992 г. групата от компаниите преминава “на червено” с 20 милиона долара, докато 79% от загубите се дължат на Samsung Electronics.

Необходимостта от промяна се формира отдавна. Декларацията от Франкфурт се превърща в начало на преструктурирането. На 7-ми юли 1993 г., Лий Кун-хий събра цялото висше ръководство на Samsung във Франкфурт, и ги запознва с новата концепция на марката. Лий Кун-хий изцяло преформатира системата на управление на компанията, отърва се от някои нерентабилни дъщерни дружества, установява износни отношения, препрофилира финансовите активи и се съсредоточава върху електрониката. Гледайки напред, трябва да отбележим, че за да изправи Samsung на крака, през 1997 г. Лий Кун-хий, за първи път в историята на компанията, продава част от акциите на Samsung Electronics на чуждестранни инвеститори.
УСПЕХЪТ НА SAMSUNG И СПОРЪТ С APPLE INC.

Оптимизацията бързо дава резултати – Samsung отново излиза на печалба и започна да представя на пазара собствените си технологични иновации. През 1994г. е разработен първият в света 256-мегабайтов DRAM чип, а през 1998 г. Samsung представя първата в света серийна цифрова телевизия, която моментално се превръща в бестселър. Лий Кун-хий успява да отстрани грешките в системата на холдинга, а новите продукти на компанията много бързо започват да печелят вниманието на световната общност. Първият смартфон, базиран на Android – Samsung Galaxy I7500, излиза през юни 2009г., а вече през 2010 г., Samsung успя да изпревари Apple в продажбите на смартфони. През 2011 г., компанията става най-големият производител на смартфони в света.

В същото време започва конфронтацията, наричана в американските медии “патентна война” – съдебно дело между Apple и Samsung, продължило седем години. Спорът започва по времето на Стив Джобс. Apple, която винаги се е стремяла всячески да пречи на Samsung на пазара, обвинява компанията в нарушаване на патент върху нейна технология. Става въпрос за технологията на сензорните екрани – мултитъч, както и за дизайна на смартфоните. Исковата молба в размер на над 1 милиард долара е внесена в съда през 2011г. Спорът е разгледан в четири съдилища от различни инстанции, а в резултат на това, едва на 24 май 2018 г. Федералният съд в Сан Хосе, Калифорния, успява да сложи край на делото.

Според Korea Times, през 2012 г., приходите на конгломерата на Samsung възлизат на 234 милиарда долара, което е почти 15% от БВП на Южна Корея, а нетният доход е над 31 милиарда долара. Марката също е на второ място на пазара на таблети в света – по това време продуктите на Samsung Electronics се продават в повече от 120 страни. През последните 15 години, Ли Кун-хий е начело на най-богатите и влиятелни хора в Южна Корея, а името му редовно се появява в бюлетините на Forbes.
СКАНДАЛИ, КОРУПЦИЯ, ИМПИЙЧМЪНТ

Samsung Group има 17 регистрирани компании и над 67 затворени. Конгломератът е представен в почти всички възможни области на дейност: от модната и развлекателната индустрия до корабостроенето. Подобно на повечето азиатски “chaebols”, въпреки всички усилия на сегашните власти да ги премахнат, Samsung все още има много сложна схема за собственост на активите.

В самата Южна Корея конгломератът често е наричан „държавата в държавата“ или „Република Самсунг“, заради огромното влияние на компанията върху икономиката на страната. Децата и внуците на основателя притежават само част от акциите на всяко предприятие. Според анализа на Business Korea, в края на 2018 г. Samsung Group има обща пазарна капитализация от 416 милиарда долара.

Най-новата история на Samsung е история за успехи и победи, подправена с горчивината на многобройните съдебни спорове и традиционните обвинения в Корея за корупция.

Ще започнем с факта, че самият Лий Кун-хий е отстранен от собствената си компания за няколко години поради корупционен скандал. На 16-ти юли 2008 г. Централният районен съд в Сеул го осъди за финансова измама и укриване на данъци. Лий Кун-хий е глобен с 98 милиона долара и осъден на три години затвор. След няколко месеца президентът на Южна Корея Ли Мюн Бак (ръководител на Република Корея от 2008г. до 2013 г.) лично помилва бизнесмена, и той се връща в ръководството на конгломерата.

Подобни съдебни спорове с членове на семейства се водят в Южна Корея редовно от края на 20 век, точно откакто ръководството на страната се насочи към борбата срещу клановете и намаляването на влиянието, което имат исторически богатите семейства върху политическите процеси. Проведени са и високопрофилни производства срещу представители на LG, Hyundai и няколко други корейски конгломерати.

Интересен е и друг вътрешен конфликт на Лий: през 2012 г., 25 години след смъртта на основателя на Samsung Ли Бен Чол, най-големите му деца (общо осем) започват да бомбардират Ли Кун-хий, като искат да бъде върната предполагаемата открадната част от наследството на баща му – акциите на Samsung Electronics и застрахователна компания Samsung Life Insurance (вероятно лъвският дял в управлението на конгломерата е обвързан със Samsung Life) за почти 4 млрд. долара. През 2012 г., исковете бяха отхвърлени, но репутацията на влиятелното семейство е сериозно компрометирана.

От 2013 г., Ли Кун-хий постепенно започва да се оттегля от групата на Samsung, и прехвърля юздите на единствения си син Лий Джи Йонг. След като претърпява сърдечен удар през 2014 г., Лий Кун-хий най-накрая отстъпва мястото си на своя наследник, но официално все още остава председател на конгломерата.

През 2017 г. името Лий Джи Йонг се появява в широко разпространен корупционен скандал, довел до импийчмент на президента на Южна Корея Парк Гюн Хи. Г-жа Парк е обвинена през есента на 2016 г., когато стана известно, че нейният близък приятел Цой Сун Сил влияе върху решенията на държавния глава, има достъп до класифицирана информация, и служи като „посредник“ при прехвърляне на подкупи от влиятелни бизнесмени. Един от тях се оказва наследникът на Samsung – Лий Джи Йонг. Според прокурора Ли Чжен, чрез неправителствени фондове Йонг е дарил 38 милиона долара на Чой Сун Сил за „покровителстване“ на компанията си, и за отклоняване на държавното внимание към предстоящото прехвърляне на ръководната длъжност в корпорацията по наследство, пише Guardian.

През август 2017 г., Централният окръжен съд в Сеул призна Ли Джи Йонг за виновен за подкуп и фалшиви показания, като го осъди на пет години затвор. Според BBC, на 5 февруари 2018г. Апелативният съд потвърждава вината на Йонг, но намалява първоначалната присъда от пет на две години и половина затвор, като същевременно забавя изпълнението на присъдите с четири години и наследникът на Samsung Group е освободен и върнат в холдинга.

Както навсякъде, така и тук – намесени ли са много пари, интереси, власт, политика … има и скандали.
МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ

По отношение на мобилните телефони, в изминалото десетилетие Samsung отвоюва лидерски позиции. С флагманските серии Galaxy S и Galaxy Note – Samsung се утвърди, като синоним на иновации и прогресивно мислене. Samsung Galaxy S4 е най-продаваният Android телефон за всички времена, и най-продаваният телефон на Samsung за всички времена.

дин от големите гафове на компанията в мобилния бизнес е именно Galaxy Note 7, който се самозапалваше и бе изтеглен от пазара.

В последните години, конкуренцията от китайските компании е ожесточена. В изявление на MWC 2018г. – Koh Dong-jin, ръководител на мобилния бизнес на Samsung тогава, направи изявление, че в перспектива няма да се стремят да са винаги и на всяка цена първи във всичко, а ще заложат на иновации, които имат стойност.

“Разработваме мобилни телефони много преди китайските фирми, и бяхме обсебени да сме номер 1 в света, първи в индустрията, вместо да мислим за това каква стойност има за потребителя дадена иновация … Да сме първи днес вече не е важно, нашата стратегия е да предоставяме това, което за потребителите има смисъл и стойност в подходящото време.”

В следващите 2 години действително Samsung се придържаха към това изявление. Но от 2020г. мобилното подразделение е с нов ръководител – Roh Tae-moon, който със своите на 51г. е най-младият директор до момента изобщо в подразделението за IT и мобилни комуникации на компанията. Вятърът на промяната се усети още през 2019г., когато компанията представи първия си сгъваем телефон – Galaxy Fold:

Устройството бе представено през февруари 2019г., а предварителните поръчки следваще да стартират на 26 април 2019г. Както обичайно, привилегирвани влогъри и блогъри получиха телефона преди всички останали, и сигнализираха за повредени екрани. Samsung изтеглиха всички предоставени телефони, независимо дали бяха повредени или не, и анализираха причините за повредите. От една страна проблем беше, че е отлепяно защитното фолио на екрана, тък като без него – той не може да функционира. От друга страна имаше процепи около пантите, където могат да проникнат твърди частици и да увредят екрана. През септември 2019г. в продажба бе подобрен вариант на устройството, с подсулени панти, закрепване на фолиото, така, че да не бдъе отепяно, както и по-малки процепи.

Преди броени дни, на 11 февруари 2020г. Samsung представиха втория си сгъваем телефон, който е с другия форм фактор, и се сгъва, като мида. Предложен бе и с дизайна на Том Браун:

На събитието бе представена и серията Galaxy S20, с която Samsung отварят нова страница в историята на линията:

В обозримото бъдеще фокусът на конгломерата е върху IoT и перспективите, които отваря. Още на CES 2015 (Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас) – ключовото послание в презенацията на Boo-Keun Yoon – изпълнителния директор на Samsung Electronics е:

IoT не е научна фантастика.
IoT е научен факт!

Още тогава, преди 5 години, той заяви, че уредите на бранда ще бъдат готови за единна и отворена екосистема – 90% от тях през 2017г. и 100% през 2020г.

На CES 2020 Samsung предствиха продукти, разработени в т.нар C-Labs, абревиатура от Creative Laboratories или творчески лаборатории. Пет от проектите бяха на C-Lab Inside – програма за идеи на служители на компанията – т.нар. “инкубатор за идеи“, и четири на C-Lab Outside – по идеи на външни компании, които Samsung подкрепят, вкл. и финнасово. Повече за тях можете да видите като проекти тук и като демо на някои от тях тук.

Представен бе и проектът NEON, базиран на Core R3 – технология на Samsung, с която можем да създаваме аватари – виртуални хора. Компютърът генерира външния вид на лицето, както и изражения, движения, гласа, и други. В официалния сайт на проекта neon.life бе качено видео с дигитални хора, създадени от изкуствен интелект, които е невъзможно да различим от истинските.

С техно Core R3 може да се сканира истински човек, и да се преврърне във виртуален модел, но също така може да се създаде напълно нова личност. Така можем да общуваме с любима кинозвезда, певец и др. На рецепцията на хотел може да има екран със снимка на виртуален администратор, който да посреща гости. Сценариите за прилагане на тази технология са невероятни.

Предизвикателството напълно отговаря на актуалния слоган на бранда: “Samsung, Do What You Can’t ” (Направи това, което не можеш).

*Чебо̀л е типична южнокорейска форма на финансово-промишлена група. Чеболът е конгломерат, представляващ група от формално самостоятелни фирми, принадлежащи на определени семейства и под единен административен и финансов контрол. Чеболите възникват в Южна Корея в края на Корейската война и съществуват до днес.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Новия хипер лъксозен модел на Bugatti

Дизайнерите на Bugatti на свой ред са се постарали да създадат по-агресивна външност и подобрена аеродинамика. Така притискателната сила на Divo е с 9 кг повече от тази на Chiron. Двигателят обаче си остава без промени – 8,0-литров W16, който развива 1500 к.с.
...

11/05/2020 20:05 ч.

Забраната за влизане за чужденци остава до юли

Ананиев каза, че заповедите, които той издава са плод на колективно решение. „Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб“, каза Кирил Ананиев.
...

11/05/2020 20:05 ч.

Как да отслабнем

Кокосово масло – Полезна мазнина, която може да добавяте към вашето кафе, сурови десерти с ядки и сушени плодове. Кокосовото масло дава енергия и спомага за елиминирането на излишните мазнини.
...

10/05/2020 23:05 ч.

Силата на гъбите

Гъбите са суперхрана срещу Алцхаймер
...

10/05/2020 23:05 ч.

Децата, които не празнуват рождените си дни

Линията на бедност за 2019 г. нараства спрямо 2018 г. във всички области, най-много в областите Разград (с 37.2%), Враца (с 34.9%), Ловеч (с 34.7%), Перник (с 34.6%), Смолян и Силистра (с по 33.4%), най-малко - в Ямбол (с 1.6%), Плевен (с 5.8%), Пловдив (с 6.6%) и Хасково (с 8.8%).
...

07/05/2020 03:05 ч.

Съвети за успешна отворена врзка

Всъщност няма правилни и грешни причини. Въпреки това някои причини почти сигурно ще доведат до недоволство в отношенията и вероятна раздяла. Такива са „спасяването“ на умираща връзка или пък предотвратяване напускането на един от партньорите...

07/05/2020 02:05 ч.

Баташкото клане един тъжен ден за България

Публикувано във факти.бг: Първенците на селото и чорбаджиите решават да спасят живота на хората в града и за това извикват Барутанлията, да му предадат оръжието си....

05/05/2020 22:05 ч.

Уорън Бъфет с 50 милиарда загуба от коронавируса

03/05/2020 12:05 ч.

Ще съкрати ли Rolls-Royse персонала си

03/05/2020 12:05 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама