Съвети за успешна отворена врзка

публикувано от камелия на дата 07/05/2020 02:05ч.  Прочетена 166

   1 бр.   

Светът постоянно се променя, а с него и любовните взаимоотношения. Все повече двойки решават да направят връзката си отворена или казано по друг начин – да „узаконят“ полигамията в отношенията си. Вижте 5 съвета за успешна връзка.

В скорошно свое интервю американската актриса Шейлийн Удли сподели, че е била част от отворена връзка. Пред изданието The New York Times холивудската звезда разкри: Аз съм човек, който през живота си е изпитал както отворена връзка, така и изцяло моногамна връзка. Мисля, че се намираме във времена, в които не трябва да има правила с изключение на тези, създадени от двама партньори - или трима партньори. Важното е да се чувстваш добре.

Доскоро моногамията доминираше като норма в интимните отношения на двойките, а във връзка между двама души свободно място за трети нямаше (или поне не със знанието на всички замесени). Днес обаче все повече двойки се решават на така наречената отворена връзка. Това решение трябва да бъде взето с ясното и отговорно съзнание, за да не се превърне отворената връзка в причина за раздяла.

За да се постигне наистина успешна отворена връзка, се изискват определени умения от страна на двойката:

- Висока степен на емоционална интелигентност за справяне с чувства като ревност и несигурност, които могат да се появят
- Самосъзнание за чувства, желания и нужди – с други думи, поставяне на ясни граници
- Силна способност за ясно и ефективно общуване
- Уважение един към друг
- Ангажираност един към друг във връзката
- Способност човек да отстоява себе си

Ако сте достатъчно смели да опитате отворена връзка, в която моногамията е отживелица, а изневярата е заместена от етична форма на полигамия, вижте 5 съвета за успешна отворена връзка:

Запознайте се с различните форми на отворени отношения
По същество отворената връзка представлява договорка между партньорите да имат повече от една сексуална или романтична връзка. Съществуват различни форми на отворената връзка, а някои от тях са:

Случайни сексуални забавления с други хора

Размяна на партньори (тройка, суинг)

Емоционална връзка с повече партньори (полиамория)

В повечето форми на отворената връзка основната двойка остава приоритет. Това не се променя, независимо дали става въпрос за намесата на трети човек, с когото двамата или само един от партньорите има отношения. Съществуват и отворени връзки, в които партньорите поддържат отношения с други двама души, но поотделно.

Като цяло структурата на „допълнителните“ сексуални контакти варира от двойка до двойка. Основните партньори трябва заедно да определят правилата, които най-добре ще работят при тях.

Например двойка във връзка от разстояние може да разреши секса с друг човек, само когато единият е в друг град/страна за дълго време. Някои двойки пък предпочитат единствено забавленията за една нощ, докато други ограничават вида сексуален контакт – без целувки и проникване.

Изяснете своите причини да искате отворена връзка
Причините човек да пожелае да „отвори“ връзката си могат да бъдат много и най-разнообразни. Някои разсъждават философски: „Вярвам, че любовта трябва да бъде споделена“, други са настроени експериментаторски: „Няма да знам дали е за мен, докато не опитам“.

Всъщност няма правилни и грешни причини. Въпреки това някои причини почти сигурно ще доведат до недоволство в отношенията и вероятна раздяла. Такива са „спасяването“ на умираща връзка или пък предотвратяване напускането на един от партньорите.

Отворената връзка няма как да поправи дефектите и проблемите на двойката, а само може да ги задълбочи. Освен това решението за отворена връзка трябва да бъде продиктувано от желанието и на двамата партньори, а не под натиска само на единия партньор.

Поддържайте честна комуникация
Най-важното изискване за успешна отворена връзка е честната комуникация, както с партньора, така и със себе си. Обратно – прикриването на чувства и срещи с други е изключително токсично за отношенията. Сексът в тайна, макар и в отворена връзка, може да доведе до чувство на ревност, отхвърляне, пренебрегване и несигурност. В крайна сметка се изисква наистина голямо доверие между партньорите и открита комуникация, за да бъде отворената връзка успешна.

Установете граници
Успешните отворени връзки имат взаимно съгласувани основни правила. Установените граници ясно показват кое е позволено и кое не в отворената връзка, така че и двамата партньори да се чувстват комфортно. Границите помагат на двойката да изпитва физическа и емоционална безопасност.

Обсъдете дори най-малките подробности за това какво е и какво не е приемливо, когато става въпрос за сексуална активност, социално и емоционално поведение, избор на партньори и времето, което им се посвещава.

Спазвайте правилата на партньора си
В отворената връзка правилата не трябва да се нарушават. Потъпкването на което и да е правило подкопава доверието в основната връзка и може да се сметне за предателство, изневяра.

Винаги може да преразгледате правилата на отворената връзка. Изискванията и опитът се променят, така че и правилата може да бъдат предоговорени. Във всички случаи обаче договорските трябва да бъдат спазвани.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Новия хипер лъксозен модел на Bugatti

Дизайнерите на Bugatti на свой ред са се постарали да създадат по-агресивна външност и подобрена аеродинамика. Така притискателната сила на Divo е с 9 кг повече от тази на Chiron. Двигателят обаче си остава без промени – 8,0-литров W16, който развива 1500 к.с.
...

11/05/2020 20:05 ч.

Забраната за влизане за чужденци остава до юли

Ананиев каза, че заповедите, които той издава са плод на колективно решение. „Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб“, каза Кирил Ананиев.
...

11/05/2020 20:05 ч.

Как да отслабнем

Кокосово масло – Полезна мазнина, която може да добавяте към вашето кафе, сурови десерти с ядки и сушени плодове. Кокосовото масло дава енергия и спомага за елиминирането на излишните мазнини.
...

10/05/2020 23:05 ч.

Силата на гъбите

Гъбите са суперхрана срещу Алцхаймер
...

10/05/2020 23:05 ч.

Децата, които не празнуват рождените си дни

Линията на бедност за 2019 г. нараства спрямо 2018 г. във всички области, най-много в областите Разград (с 37.2%), Враца (с 34.9%), Ловеч (с 34.7%), Перник (с 34.6%), Смолян и Силистра (с по 33.4%), най-малко - в Ямбол (с 1.6%), Плевен (с 5.8%), Пловдив (с 6.6%) и Хасково (с 8.8%).
...

07/05/2020 03:05 ч.

Съвети за успешна отворена врзка

Всъщност няма правилни и грешни причини. Въпреки това някои причини почти сигурно ще доведат до недоволство в отношенията и вероятна раздяла. Такива са „спасяването“ на умираща връзка или пък предотвратяване напускането на един от партньорите...

07/05/2020 02:05 ч.

Баташкото клане един тъжен ден за България

Публикувано във факти.бг: Първенците на селото и чорбаджиите решават да спасят живота на хората в града и за това извикват Барутанлията, да му предадат оръжието си....

05/05/2020 22:05 ч.

Уорън Бъфет с 50 милиарда загуба от коронавируса

03/05/2020 12:05 ч.

Ще съкрати ли Rolls-Royse персонала си

03/05/2020 12:05 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама