Имот в Airbnb в България - само ако половината съседи са съгласни

публикувано от камелия на дата 10/02/2020 22:02ч.  Прочетена 155

   1 бр.   

Собствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем да получават съгласието на поне половината от съседите в жилищната сграда, предлагат петима депутати от ГЕРБ. Предложението е част от промени в Закона за туризма, които трябва да бъдат разгледани днес на второ четене в Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента. Депутатите, начело с Даниела Савеклиева, предлагат одобрението на поне 50% от съседите да е едно от условията за регистриране на имота, за да може да бъде отдаван законно в платформи като Airbnb и Booking.

„Идеята да има санкция от Общото събрание е добра. Собствениците, които населяват трайно сградата, трябва да имат някаква сигурност за обитаването си – какви хора пребивават, какъв е редът на пребиваването им. Необходимо е да има комуникация между собственика, който отдава имота си краткосрочно, Общото събрание и останалите собственици. На този етап обаче смятам, че предложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решения. Първо трябва да се помисли за промяна на Закона за етажната собственост, която да гарантира легитимно провеждане на общи събрания“, коментира пред Investor.bg Ламбро Попов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Причината е, че в момента кворум от 50% присъствие на общите събрания в жилищна сграда е изключителна рядкост, а повечето имоти за краткосрочно отдаване под наем се намират в централните части на София и други големи градове, където преобладават имоти, закупувани с инвестиционна цел, и жилища, в които живеят възрастни хора.

„Общото събрание е форма на присъствено вземане на решения и в тази връзка би следвало първо да се помисли за промяна в Закона за етажната собственост, който да позволи дистанционно вземане на решения или да смекчи кворумите за приемането им, за да не се получи обратен ефект. Рискуваме напълно да ограничим възможността на собствениците на имоти да ги отдават краткосрочно, тъй като това ще бъде свързано с общата воля на едно събрание, чиито механизми за вземане на решение не са съвсем прецизни. Те създават трудности при ежедневното управление на етажната собственост, а какво остава за извънредни случаи каквото е краткосрочното отдаване на имоти“, отбеляза Попов.

Припомняме, че в края на миналата година депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова разбуниха духовете с предложение за задължително категоризиране на имотите за краткосрочно отдаване под наем по подобие на къщите за гости и хотелите, като при системно нарушение от страна на собственици на некатегоризирани обекти се предвиждаше спиране на достъпа до онлайн платформите.

След силния обществен отзвук изискването за категоризация отпадна и остана само вписването им в регистъра на местата за настаняване към Министерството на туризма. Заплахата за спиране на достъпа до платформите обаче остана - за две седмици при първо нарушение и 30 дни при повторно нарушаване на правилата. За нарушителите се предвиждат глоби от 500 до 5000 лв. за физическите лица, които не са търговци, а за едноличните търговци и юридически лица се въвежда имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв. Промените бяха приети от депутатите без никакви дебати с гласуването на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2020 г.

С промени в Данъчно-осигурително-процесуалния кодекс в края на годината пък парламентът реши собствениците на имоти за краткосрочен наем да плащат патентен данък от 25 до 250 лв. в зависимост от местонахождението на обекта.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Новия хипер лъксозен модел на Bugatti

Дизайнерите на Bugatti на свой ред са се постарали да създадат по-агресивна външност и подобрена аеродинамика. Така притискателната сила на Divo е с 9 кг повече от тази на Chiron. Двигателят обаче си остава без промени – 8,0-литров W16, който развива 1500 к.с.
...

11/05/2020 20:05 ч.

Забраната за влизане за чужденци остава до юли

Ананиев каза, че заповедите, които той издава са плод на колективно решение. „Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб“, каза Кирил Ананиев.
...

11/05/2020 20:05 ч.

Как да отслабнем

Кокосово масло – Полезна мазнина, която може да добавяте към вашето кафе, сурови десерти с ядки и сушени плодове. Кокосовото масло дава енергия и спомага за елиминирането на излишните мазнини.
...

10/05/2020 23:05 ч.

Силата на гъбите

Гъбите са суперхрана срещу Алцхаймер
...

10/05/2020 23:05 ч.

Децата, които не празнуват рождените си дни

Линията на бедност за 2019 г. нараства спрямо 2018 г. във всички области, най-много в областите Разград (с 37.2%), Враца (с 34.9%), Ловеч (с 34.7%), Перник (с 34.6%), Смолян и Силистра (с по 33.4%), най-малко - в Ямбол (с 1.6%), Плевен (с 5.8%), Пловдив (с 6.6%) и Хасково (с 8.8%).
...

07/05/2020 03:05 ч.

Съвети за успешна отворена врзка

Всъщност няма правилни и грешни причини. Въпреки това някои причини почти сигурно ще доведат до недоволство в отношенията и вероятна раздяла. Такива са „спасяването“ на умираща връзка или пък предотвратяване напускането на един от партньорите...

07/05/2020 02:05 ч.

Баташкото клане един тъжен ден за България

Публикувано във факти.бг: Първенците на селото и чорбаджиите решават да спасят живота на хората в града и за това извикват Барутанлията, да му предадат оръжието си....

05/05/2020 22:05 ч.

Уорън Бъфет с 50 милиарда загуба от коронавируса

03/05/2020 12:05 ч.

Ще съкрати ли Rolls-Royse персонала си

03/05/2020 12:05 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама