Гордост за Италия 3 жени изследователки разчетоха убийствения коронавирус

публикувано от камелия на дата 11/02/2020 23:02ч.  Прочетена 209

   1 бр.   

В Националния институт за инфекциозни болести „Ладзаро Спаланцани“ в Рим, само 48 часа след диагностицирането на коронавирус на двама китайски туристи, екип от италиански изследователи е успял да изолира ДНК и последователността му в генома на вируса.

Успехът се дължи на изследователките – доктор Мария Розария Капобянки, ръководеща екипа, доктор Кончета Кастилети и доктор Франческа Колавита. Три жени, професионалистки на световно ниво, с коѝто Италия се гордее. И благодарността, и надеждата за овладяване на болестта, са огромни.

Но кои са “трите ангела”, както ги наричат всички в момента?

Неизвестни до сега южнячки, след 36 безсънни часа, намерили се на първите страници на всички вестници по света?

Доктор Кончета Кастилети има специалност „Биология, микробиология и вирусология“, с докторска степен по „Вирусна имунобиология“. Тя е на 56 години и е родена в Рагуза. Работи в института “Спаланцани” като ръководител в лабораторията по вирусология и отговаря за отделението за възникващи (новородени) вируси. Често е била в Африка и е успяла да натрупа опита с големите епидемии на нашето време- като Сарс, Ебола, Свински грип и Чикунгуня.

Доктор Мария Розария Капобянки е завършила биологични науки и е специализирала микробиология, на 67 години е и е родена в Прочида. От 1977 до 1999 г. е университетски изследовател в Римския университет „La Sapienza“, а от 2000 г.работи в националния институт по заразни болести „Спаланцани“ като директор на лабораторията. От 2015 г. д-р Капобянки е и директор на отдел „Епидемиология, предклинични изследвания и напреднала диагностика“. Тя е талантлива и компетентна вирусоложка, получила международно признание на най-престижни научни форуми. Нейните изследвания са посветени на вродените и адаптивни механизми за противовирусна защита, към възникващите инфекции, подобно на тази в момента, и към патогенезата.

Франческа Колавита е най-младата в отбора. Тя е на 30 години и е от Кампобасо. Има специалност биология със специализация по микробиология и вирусология. Колавита е все още на изпитателен срок в института и работи в лабораторията по вирусология Била е в продължение на 4 години, в няколко мисии в Сиера Леоне, в лабораторията, инсталирана в болница “Принцеса Кристиан“ от Фрийтаун и в спешни екипи в борба с вируса на Ебола.

Коронавирусът, с неговото ДНК и последователност в генома, наречен 2019-nCoV / Италия-INMI, вече е депозиран в базата данни на генетичните последователности на NIH, GenBank. Откритието позволява вирусът да се сравни с вече изолираните щамове в Китай, Франция, Япония и Австралия, за да се оценят възможните мутации.

Познаването на механизма на заболяването, отглеждането на вируса като култура и изучаването му, позволява да се експериментират лекарства in vitro и да се създаде ваксина. Експертите твърдят, че ще са необходими между шест месеца и година и половина – това са предположенията на генералния директор на института “Спаланцани”- Марта Бранка

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Новия хипер лъксозен модел на Bugatti

Дизайнерите на Bugatti на свой ред са се постарали да създадат по-агресивна външност и подобрена аеродинамика. Така притискателната сила на Divo е с 9 кг повече от тази на Chiron. Двигателят обаче си остава без промени – 8,0-литров W16, който развива 1500 к.с.
...

11/05/2020 20:05 ч.

Забраната за влизане за чужденци остава до юли

Ананиев каза, че заповедите, които той издава са плод на колективно решение. „Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб“, каза Кирил Ананиев.
...

11/05/2020 20:05 ч.

Как да отслабнем

Кокосово масло – Полезна мазнина, която може да добавяте към вашето кафе, сурови десерти с ядки и сушени плодове. Кокосовото масло дава енергия и спомага за елиминирането на излишните мазнини.
...

10/05/2020 23:05 ч.

Силата на гъбите

Гъбите са суперхрана срещу Алцхаймер
...

10/05/2020 23:05 ч.

Децата, които не празнуват рождените си дни

Линията на бедност за 2019 г. нараства спрямо 2018 г. във всички области, най-много в областите Разград (с 37.2%), Враца (с 34.9%), Ловеч (с 34.7%), Перник (с 34.6%), Смолян и Силистра (с по 33.4%), най-малко - в Ямбол (с 1.6%), Плевен (с 5.8%), Пловдив (с 6.6%) и Хасково (с 8.8%).
...

07/05/2020 03:05 ч.

Съвети за успешна отворена врзка

Всъщност няма правилни и грешни причини. Въпреки това някои причини почти сигурно ще доведат до недоволство в отношенията и вероятна раздяла. Такива са „спасяването“ на умираща връзка или пък предотвратяване напускането на един от партньорите...

07/05/2020 02:05 ч.

Баташкото клане един тъжен ден за България

Публикувано във факти.бг: Първенците на селото и чорбаджиите решават да спасят живота на хората в града и за това извикват Барутанлията, да му предадат оръжието си....

05/05/2020 22:05 ч.

Уорън Бъфет с 50 милиарда загуба от коронавируса

03/05/2020 12:05 ч.

Ще съкрати ли Rolls-Royse персонала си

03/05/2020 12:05 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама