Бета глюкан

публикувано от камелия на дата 25/04/2020 18:04ч.  Прочетена 187

   1 бр.   

Бета глюкан
Полезни за здравето и с мощно действие срещу лошия холестерол

Какво представляват бета глюканитеи откъде да си ги набавим?
Бета глюканите са вид водноразтворими фибри, представляват влакна, свързани в състава на жлъчните киселини, необходими при храносмилането.Тези киселини се генерират в черния дроб с помощта на холестерола в организма, като по този начин нивата му спадат.
Бета глюканите се извличат от микроорганизми (дрожди, бактерии), гъби и зърнени култури. Съдържат се в някои храни, които е добре да бъдат включени в менюто.

– Гъби – богат източник на бета глюкани. Съдържат множество фитонутриенти и полизахариди, които имат силни противоракови свойства. Те засилват имунната система и повишават нивата на добрия холестерол. Стимулират производството на бели кръвни телца.
Най-богати на бета глюкани са гъбите шийтаке, майтаке, рейши, но и гъбите, срещащи се в нашите гори са не по-малко богати на полезните вещества.
Пълнозърнести храни – са сред най-богатите на бета глюкани. Овесените ядки са много подходящи, защото само 3 г от тях на ден внасят в организма незаменими разтворими фибри, които намаляват холестерола с до 10%. Това прави овеса изключително добър заместител на консервативното медицинско лечение на високия лош холестерол.

Полезни пълнозърнести култури, богати на бета глюкани са ечемик, ръж и пшеница. Според ново изследване, ако включите в хранителния си режим редовна консумация на разнообразието от зърнени култури, може да намалите нивата на холестерола до 25%.
Пшеница и ръж са по-бедни на бета глюкани в сравнение с ечемика и овеса, но полезните им действия са налице. Ечемикът има съединения, които съдържат пропионова киселина, която има свойството да разгражда чернодробни ензими, провокиращи производството на излишък от холестерол. Това го прави една от най-полезните в това отношение пълнозърнести храни.

Фурми – богати са на фибри плодове и съдържат големи количества бета глюкани, витамини и въглехидрати. Разтворимостта на бета-D глюкана във фурмите му позволява да се свързва с холестерола и да го извежда от тялото чрез отделителната система. Този бета глюкан понижава нивата на кръвната захар, помага за подобряване перисталтиката на червата и ги прочиства от наслагвания.

Редовният прием на храни, богати на бета глюкани подобрява защитните функции на организма:
– Имат силен антиоксидантен ефект. Укрепват имунната система по естествен начин – наричат ги натурален имуномодулатор за подсилване на естествения и придобития имунитет.
– Подсилват издръжливостта на организма при стрес, при голямо физическо и психическо натоварване.
– В периода преди и по време на грипните епидемии и вируси е добре да включваме в менюто си храни богати на бета глюканите, за да си осигурим по-добро здраве и активна имунна защита.
– Помагат при алергия, облекчават симптомите
– При рак – в Япония са лицензирани като ефективен имуностимулант срещу злокачествени заболявания и рак.
– Съдействат за понижаването на нивото на лошия холестерол и повишаването на нивата на добрия холестерол

Силата набета глюкан, е свързана със способността да унищожава опасните бактерии и вируси и по този начин да ни предпази от грип и инфекции.
Как точно действат бета глюканите?
Те активират ключови имунни клетки в организма, наречени макрофаги. Макрофагите са клетки на имунната система и когато техният брой е недостатъчен в рискови зони като гърлото, устната кухина, носа, кожата, белите дробове, рискът от развитието на болестотворни бактерии е много голям. Ролята на бета глюканите е да се захване за макрофага чрез неговите рецептори и по този начин да го активира. Така активирани, макрофагите прихващат и буквално „изяждат“ опасните за детето бактерии, вируси и патогени. Доказано е, че при вирусни инфекции и грип бета глюканите повишават продукцията и активността на T-лимфоцитите, които заедно с активираните макрофаги атакуват и унищожават вирусите.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Новия хипер лъксозен модел на Bugatti

Дизайнерите на Bugatti на свой ред са се постарали да създадат по-агресивна външност и подобрена аеродинамика. Така притискателната сила на Divo е с 9 кг повече от тази на Chiron. Двигателят обаче си остава без промени – 8,0-литров W16, който развива 1500 к.с.
...

11/05/2020 20:05 ч.

Забраната за влизане за чужденци остава до юли

Ананиев каза, че заповедите, които той издава са плод на колективно решение. „Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб“, каза Кирил Ананиев.
...

11/05/2020 20:05 ч.

Как да отслабнем

Кокосово масло – Полезна мазнина, която може да добавяте към вашето кафе, сурови десерти с ядки и сушени плодове. Кокосовото масло дава енергия и спомага за елиминирането на излишните мазнини.
...

10/05/2020 23:05 ч.

Силата на гъбите

Гъбите са суперхрана срещу Алцхаймер
...

10/05/2020 23:05 ч.

Децата, които не празнуват рождените си дни

Линията на бедност за 2019 г. нараства спрямо 2018 г. във всички области, най-много в областите Разград (с 37.2%), Враца (с 34.9%), Ловеч (с 34.7%), Перник (с 34.6%), Смолян и Силистра (с по 33.4%), най-малко - в Ямбол (с 1.6%), Плевен (с 5.8%), Пловдив (с 6.6%) и Хасково (с 8.8%).
...

07/05/2020 03:05 ч.

Съвети за успешна отворена врзка

Всъщност няма правилни и грешни причини. Въпреки това някои причини почти сигурно ще доведат до недоволство в отношенията и вероятна раздяла. Такива са „спасяването“ на умираща връзка или пък предотвратяване напускането на един от партньорите...

07/05/2020 02:05 ч.

Баташкото клане един тъжен ден за България

Публикувано във факти.бг: Първенците на селото и чорбаджиите решават да спасят живота на хората в града и за това извикват Барутанлията, да му предадат оръжието си....

05/05/2020 22:05 ч.

Уорън Бъфет с 50 милиарда загуба от коронавируса

03/05/2020 12:05 ч.

Ще съкрати ли Rolls-Royse персонала си

03/05/2020 12:05 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама