Бърза реакция на премиера Бойко Борисов и уволнение на управителния съвет на ББР.

публикувано от камелия на дата 09/04/2020 14:04ч.  Прочетена 207

   1 бр.   

Причината е скандала с дадения кредит от ББР в рамките на 75 милиона на неизвестна колекторска фирма, за които не стана ясно защо и на какво основание са отпуснати.


Борисов уволни изпълнителния директор на ББР Стоян Мавродиев и цялото ръководство на държавната банка.
Това заяви самият той в края на пресконференцията на шефа на Националния оперативен щаб, на която присъстваше и Борисов.
 
Без да му бъде зададен въпрос, министър-председателят съобщи, че е извикал икономическия министър Емил Караниколов и му е наредил да бъде освободен Стоян Мавродиев и целия борд на ББР.
 
Възмутен съм от това, което направи ББР.  Понеже и финансовият министър ми каза, че никой не се е консултирал с него, както и с министъра на икономиката, който също е принципал на тази банка, съм разпоредил незабавно да освободят борда и директора на ББР, категоричен бе премиерът. 

Нито аз съм знаел, но не ми отива да го кажа, защото Банката действа. За народа това е държавна банка, разкри Борисов. Министърът да го свика и да го освободи, завърши премиерът.
 
Причината е скандалът с дадения кредит от ББР в рамките на 75 милиона на неизвестна колекторска фирма, за които не стана ясно защо и на какво основание са отпуснати.Вчера вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че банката дължи отговор на тези въпроси. 
 
Става въпрос за компанията Свети Георги груп - дружество за изкупуване на вземания. Това дружество е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана частично, за да придобие огромен пакет - 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка. Заемът е десетгодишен, а съдлъжник става друга свързана фирма - ВИП колекшън. Няма информация с какво се обезпечава кредитът и какво ще се прави с тези пари.
 
Българската банка за развитие (ББР) осигурява подкрепа от 75 млн. лв. на Пощенска банка и Общинска банка, обяви вчера главният изпълнителен директор на държавната банка Стоян Мавродиев. Средствата се отпускат на колекторското дружество Свети Георги груп, което ще изкупи лоши кредити на двете банки. Сделката е за необслужвани заеми от Пощенска банка и Общинска банка. От ББР съобщиха че купените пакети обхващат 7519 фирми и физически лица.

Всичко това се случва на фона на отпуснатите 700 млн. лв. за увеличение на капитала на банката, която трябва да помага на пострадалия в страната бизнес. 
 
По думите на Томислав Донев такова отпускане на средства, независимо дали ще се окаже морално, или не, няма връзка с мерките, които се предприемат от правителството в помощ на малкия и средния бизнес. 
 
„Гаранциите се осигуряват от ББР, но те се осигуряват по отношение на търговските банки, които ще бъдат трансмисията, чрез която нашите помощи ще стигнат до бизнеса. Не знам колко е законно и морално, но тази ситуация иначе определено не звучи добре“, добави вицепремиерът Дончев.
 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира гневно като обвини правителството, че продължава да краде парите на хората, като маскира грабежа като антикризисни мерки.
 Една от тях е увеличаване капитала на държавната банка за развитие със 700 млн., които “уж” ще помагат на малкия и среден бизнес. Но банката финансира със 75 млн. колекторска фирма с приходи от 2000 лв годишно, посочи Нинова.
 
На спешно свикан брифинг снощи Стоян Мавродиев видя в критиките политическа атака. „Започвам да се удивлявам от нездравото желание на определени кръгове да извличат политически дивиденти. Дори в прецедентна ситуация, при която много бизнеси и домакинства са на ръба. Не съм изненадан от негативния прочит на всяка сделка, която прави ББР. Това не е първият случай. Аз вече не броя колко пъти ни искат оставките. Това явно стана условен рефлекс за определени политически партии, каза уверен в действията и бъдещето си Мавродиев. И посочи: Търсят се измислени и фалшиви скандали, които пречат на работата на институциите и създават стрес и напрежение в хората. Постоянно се внушава, че даваме големи кредити на бизнеса.
 
„Конкретната сделка е с кредитополучател, с когото вече имаме отношения и е погасил друг свой кредит. Кредитополучателят е СГ груп. Те, купувайки портфейли, които затрудняват банките, ще могат да подпомогнат две други български банки. Осигуряваме им ликвидност от една страна. От друга страна за този срок от 10 години, за който сме се договорили, кредитополучателят ще може да се договори с другите 750 кредитора, обясни Николай Димитров по повод скандалната новина, че ББР е отпуснала кредит на компания с нисък бюджет.
 
Заемът, отпуснат от ББР, е за 10 години с лихва от 3,5% плюс 3-месечен Euribor, като не може да е по-ниска от 4 на сто.
Финансирането от ББР конвертира чрез специализиран посредник неликвидни в ликвидни активи, което ще позволи на финансовите институции от своя страна да използват получения ресурс за подкрепа към малки и средни предприятия, посочи Стоян Мавродиев.

 
Според него това са първи стъпки по програма за увеличаване на ликвидността във финансовата система. Инициативата се финансира със собствен ресурс на банката и предвижда целево кредитиране на едно от най-големите специализирани дружества за управление на лоши кредити.
 
Финансирането ще позволи две от търговските банки на пазара да се разделят с част от проблемния си портфейл и да насочат ресурс за нови заеми на микро-, малките и средните предприятия, обясни той. От ББР съобщиха, че купените пакети обхващат 7519 фирми и физически лица. –
 
Припомняме, Месечното възнаграждение на Мавродиев е 36 хиляди лева, сочи справка в годишните данъчни декларации според БГНЕС.
Управление:
НАДЗОРЕН СЪВЕТ
Лъчезар Борисов -Председател
Митко Симеонов -Зам.-председател
Велина Бурска -Член на надзорния съвет

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
Стоян Мавродиев -Председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор
Румен Митров -Зам.-председател на Управителния съвет и изпълнителен директор
Николай Димитров -Член на Управителния съвет и изпълнителен директор

Структура: Българската банка за развитие (ББР) е финансова институция, 99,9% собственост на българската държава. Създадена е през 1999 г. като Насърчителна банка за подкрепата на малките и средни предприятия. Това е единствената българска банка, която освен директно финансиране, предоставя ресурс и чрез други кредитни институции. Нейни дъщерни дружества са Националният гаранционен фонд, който издава гаранции по банкови заеми за реалния сектор, Микро-финансиращата институция ДЖОБС, която предоставя финансиране на микро-, малки, средни и стартиращи компании, Фондът за капиталови инвестиции и дружествата ББР Лизинг и ББР Факторинг.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Новия хипер лъксозен модел на Bugatti

Дизайнерите на Bugatti на свой ред са се постарали да създадат по-агресивна външност и подобрена аеродинамика. Така притискателната сила на Divo е с 9 кг повече от тази на Chiron. Двигателят обаче си остава без промени – 8,0-литров W16, който развива 1500 к.с.
...

11/05/2020 20:05 ч.

Забраната за влизане за чужденци остава до юли

Ананиев каза, че заповедите, които той издава са плод на колективно решение. „Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб“, каза Кирил Ананиев.
...

11/05/2020 20:05 ч.

Как да отслабнем

Кокосово масло – Полезна мазнина, която може да добавяте към вашето кафе, сурови десерти с ядки и сушени плодове. Кокосовото масло дава енергия и спомага за елиминирането на излишните мазнини.
...

10/05/2020 23:05 ч.

Силата на гъбите

Гъбите са суперхрана срещу Алцхаймер
...

10/05/2020 23:05 ч.

Децата, които не празнуват рождените си дни

Линията на бедност за 2019 г. нараства спрямо 2018 г. във всички области, най-много в областите Разград (с 37.2%), Враца (с 34.9%), Ловеч (с 34.7%), Перник (с 34.6%), Смолян и Силистра (с по 33.4%), най-малко - в Ямбол (с 1.6%), Плевен (с 5.8%), Пловдив (с 6.6%) и Хасково (с 8.8%).
...

07/05/2020 03:05 ч.

Съвети за успешна отворена врзка

Всъщност няма правилни и грешни причини. Въпреки това някои причини почти сигурно ще доведат до недоволство в отношенията и вероятна раздяла. Такива са „спасяването“ на умираща връзка или пък предотвратяване напускането на един от партньорите...

07/05/2020 02:05 ч.

Баташкото клане един тъжен ден за България

Публикувано във факти.бг: Първенците на селото и чорбаджиите решават да спасят живота на хората в града и за това извикват Барутанлията, да му предадат оръжието си....

05/05/2020 22:05 ч.

Уорън Бъфет с 50 милиарда загуба от коронавируса

03/05/2020 12:05 ч.

Ще съкрати ли Rolls-Royse персонала си

03/05/2020 12:05 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама