Авокадо и ползата му в борбата срещу излишните килограми

публикувано от Админ на дата 29/05/2020 14:05ч.  Прочетена 216

   1 бр.   

Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини.

Всъщност, това което ние наричаме авокадо представлява плодa на авокадовото дърво Persea americana. Благодарение на своята висока хранителна стойност, богата текстура и неутрален вкус, авокадото може да се добавя към всякакви видове ястия. То е основната съставка в едно от най-традиционните мексикански ястия – гуакамоле.

Но в момента консумацията на авокадо е особено популярна не само от гледна точка на кулинарните му качества, но и с оглед на здравето. Някои дори го наричат суперхрана, което не е толкова пресилено предвид неговите здравни свойства.

Има различни видове авокадо по отношение на формата (от крушовидна до кръгла) и по отношение на цвета (от зелен до черен), като характеристиките му могат да варират. Обикновено един плод може да тежи от 220 г до около 1.4 кг.

Най-популярно и консумирано си остава авокадото от сорта Хас:

Авокадо Хас

Заради външността му в някои страни хората го наричат алигаторска круша, което е доста описателно, защото има формата на круша, а текстурата на кората му наподобява кожата на алигатор.

По-важното обаче е вътрешността му. Само жълто-зелената месеста част е подходяща за ядене, а кожата и костилката трябва да се изхвърлят.

Повечето научни изследвания показват, че редовната консумация на авокадо има редица ползи за здравето. Предстои да се спрем най-популярните 8 от тях:

1. Авокадото има богат витаминен и минерален профил
Това е едно от най-големите предимства на плода. В ядливата част ще намерим над 20 различни витамина и минерала. В 100 грама от плода се съдържат:

Витамин К: 26% от ПДП*
Фолат: 20% от ПДП
Витамин С: 17% от ПДП
Калий: 14% от ПДП
Витамин B5: 14% от ПДП
Витамин В6: 13% от ПДП
Витамин Е: 10% от ПДП
*ПДП – препоръчителен дневен прием

Освен това в авокадото се съдържат и малки количества магнезий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор, витамин А, B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) и B3 (ниацин).

И всичко това се побира в едва 160 калории, 2 грама белтъчини и 15 грама мазнини. Въпреки че в 100 грама се съдържат 9 грама въглехидрати, 7 от тях са фибри, така че нетно остават само 2 грама въглехидрати, което прави плода нисковъглехидратен.

Авокадото не съдържа холестерол и е с ниско съдържание на наситени мазнини.


2. Авокадото е богато на фибри
Фибрите са друг нутриент, чието съдържание в плода е относително високо. Те са несмилаема за човешкия организъм растителна маса, като приемът им може да допринесе за загубата на тегло, регулирането на кръвната захар и понижаването на риска от редица заболявания.

Често се прави разлика между разтворими и неразтворими фибри. За разтворимите фибри е известно, че служат като пребиотик (храна) за полезните чревни бактерии, които са важни за оптималното функциониране на нашите тела.

В 100 грама от ядливата част на авокадото се съдържат 7 грама фибри, което е 27% от препоръчителния дневен прием.

Около 25% от фибрите в авокадото са разтворими, а останалите 75% са неразтворими.

3. Авокадото е заредено с полезни за сърцето мононенаситени мастни киселини
Около 80% от калориите в авокадото идват от мазнини, което го прави една от най-мазните растителни храни. Но в плода се съдържат не какви да е мазнини – а най-вече олеинова киселина.

Това е мононенаситена мастна киселина, която е основен компонент и на зехтина, като се смята, че именно тя е отговорна за някои от благоприятните му ефекти.

Приемът на олеинова киселина се свързва с понижени нива на възпаление, като също така е установен и благоприятният й ефект върху гените, свързани с рак.

Мазнините в авокадото са устойчиви на топлина, което прави авокадовото масло безопасен избор при готвене.

4. Консумирането на авокадо може да понижи нивата на холестерол и триглицериди
Резултатите от научни изследвания върху хора показват, че редовната консумация на авокадо може да:

Намали значително нивата на общия холестерол.
Редуцира триглицеридите с до 20%.
Понижи нивата на LDL (лошия) холестерол с до 22%.
Повиши нивата на HDL (добрия) холестерол с до 11%.

5. Мазнините в авокадото помагат за усвояването на хранителните вещества от други храни
Когато става дума за хранителни вещества, общото им количество не е единственото нещо, което е от значение. Важно е и дали ще ги усвоим пълноценно.

Някои хранителни вещества са мастноразтворими, което означава, че трябва да се приемат с мазнина, за да бъдат усвоени. Такива са витамините A, D, E и K, наред с някои антиоксиданти като каротеноидите.

Според едно изследване, добавянето на авокадо в салатата може да увеличи усвояването на антиоксиданти от 2.5 до 15 пъти.

Тоест, авокадото е не само изключително питателно, но и може значително да повиши хранителната стойност на другите храни, с които го консумираме. Това е чудесна причина винаги да включваш здравословен източник на мазнини, когато ядеш зеленчуци. Ако не го направиш, част от полезните хранителни вещества няма да се усвоят.

6. Авокадото е богато на антиоксиданти, които могат да предпазят очите от заболявания
Авокадото не просто увеличава усвояването на антиоксиданти от други храни, но и самото то е източник на такива – като например, лутеин и зеаксантин. Тези две хранителни вещества са изключително важни за здравето на очите.

Проучвания показват, че лутеинът и зеаксантинът са свързани с редуцирането на риска от катаракта и дегенерация на макулата, които често се срещат при хората в напреднала възраст.

Ето защо яденето на авкодато е полезно за здравето на очите в дългосрочен план.

7. Консумацията на авокадо може да помогне при отслабване
Има доказателства, които подкрепят твърденията, че крушовидният плод е приятел в борбата с килограмите.

Например, има едно изследване, в което участват 2 групи хора – такива, които да ядат авокадо, и такива, които спазват идентичен хранителен режим, но без да консумират авокадо.

След провеждането на изследването участниците са помолени да отговорят на въпроси, свързани с глада и апетита. Резултатите показват, че хората от групата, консумираща авокадо, са 23% по-заситени от храненето и с 28% по-нисък апетит в следващите 5 часа, в сравнение с тези, които не са консумирали плода.

8. Авокадото е вкусно и е лесно да се включи в хранителния режим
Този плод може да се комбинира с различни храни за създаването на интересни ястия – авокадото е и перфектната добавка към салати.

Узряването на плода изисква време и обикновено узрялото авокадо е по-меко на допир. Хранителните вещества в него могат да се окислят бързо след обелването и нарязването, но ако покриете разрязаното авокадо с лимонов резен, здравословните качества се запазват за по-дълъг период от време.

В заключение

Както виждаш авокадото е една от малкото храни, които наистина са си заслужили титлата суперхрана. Този плод е подходящ при отслабване, има доказани ползи за здравето и добавя приятна нотка към всяко ястие – мисля, че няма да сбъркаш, ако започнеш да го включваш редовно в режима си!

Бъдете здрави!

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Финансови измерения на стратегическата трансформация на туризма в дунавския лимес-преди и след ковид 19

Стратегическата трансформация в сектора на туризма е логична и
наложителна. COVID-19 не само постави на изпитание сектора, но и
множество икономически оператори заявиха необходимост от подкрепа
чрез правителствени мерки. Тези мерки ест...

27/04/2021 15:04 ч.

Сталоун продава имение за 130 милиона долара

Aĸтьopът Cилвecтъp Cтaлoyн и cъпpyгaтa мy Джeнифъp Флaвин ca oбявили зa пpoдaжбa oгpoмнoтo cи имeниe в Лoc Aнджeлиc зa 130 милиoнa дoлapa. Hoвинaтa дoйдe cлeд ĸaтo cтaнa яcнo, чe двoйĸaтa нaпycĸa Kaлифopния и ce мecти във Флopидa, в Πaлм Бийч, ĸъдeтo Cтaлoyн нacĸopo ĸyпи нoвo жилищe, пишe Fоrbеѕ....

28/01/2021 16:01 ч.

Най-далекобойната винтовка в света

Тактико-технически характеристики на DXL-4

Lobaev Arms
Групиране на попаденията: 13,5 мм между пет изстрела от 100 м
Ефективен обхват: 2500 м
Начална скорост на куршума: над 900 м/с
Работен температурен диапазон: -45/+ 65 C
Калибър: 375 и 408 Ch...

28/01/2021 16:01 ч.

Почина синът на милиардера Питър Брант

Синът на модела Стефани Сиймор и милиардерът Питър Брант е починал на 24-годишна възраст след предозиране с наркотици...

20/01/2021 16:01 ч.

Тwіttеr изгyбиxa oĸoлo $5 милиapдa след конфликта с Тръмп

Caмo зa няĸoлĸo дни cлeд ĸoнфлиĸтa c Дoнaлд Tpъмп aĸциoнepитe нa Тwіttеr изгyбиxa oĸoлo $5 милиapдa. B нaчaлoтo нa тaзи ceдмицa cпaдът в цeнaтa нa aĸциитe нa coциaлнaтa мpeжa Тwіttеr oщe пpи пъpвитe минyти cлeд oтĸpивaнeтo нa тъpгoвcĸaтa cecия дocтигнa 8,2% – $47,2 зa eднa aĸция. Eдин чac cлeд нaчaлoтo нa т...

20/01/2021 14:01 ч.

Град на бъдещето без пътища и коли за $200 милиарда в Саудитска Арабия

Град на бъдещето без пътища и коли за $200 милиарда...

20/01/2021 14:01 ч.

Бадемовото брашно-елексир за тялото и любим продукт за почитателите на кето диета

Добре известен продукт в кулинарията, то се използва за приготвяне на печива, застройки, заливки, десерти. Историята му датира отпреди хилядолетия и се смята за една от съставките, които се използват най-широко за изхранване на населението. В пос...

19/01/2021 15:01 ч.

Бившата приятелка на Григор Димитров с ново имение за 325 млн.долара

Бившата тенисистка Мария Шарапова си купи ново имение, за което плати 8.6 млн. долара, пише RealDeal.

33-годишната Шарапова е придобила имот с три спални, разположен на площ от 20 дка на хълм в градчето Самърленд.

До този момент тя живееше в...

19/01/2021 15:01 ч.

Почина наследникът на Рошфилд

На 57 години в Швейцария почина барон Бендамен ду Ротшилд, ръководител на фамилния холдинг на прочутото банкерско семейство Edmond de Rothschild Group.

Съпругата и дъщерите му собщиха, че той е починал на 15 януари след сърдечен пристъп в дома им в Швей...

19/01/2021 15:01 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама