Бадемовото брашно-елексир за тялото и любим продукт за почитателите на кето диета

публикувано от Админ на дата 19/01/2021 15:01ч.  Прочетена 254

     

Човек както и да готви, няма как да не използва брашно.

Добре известен продукт в кулинарията, то се използва за приготвяне на печива, застройки, заливки, десерти. Историята му датира отпреди хилядолетия и се смята за една от съставките, които се използват най-широко за изхранване на населението. В последните години в нашите географски ширини се появи избор от редица нестандартни видове. Причината: търсенето на най-добрите заместители на стандартното бяло брашно в името на по-балансираното и здравословно меню.

Затова и ще ви разкажем малко повече за един от по-любопитните видове: бадемовото брашно.


Бадемово брашно – състав
Бадемовото брашно е изключително чист продукт, който се приготвя от бадемови ядки и вода. Това не е проста задача, тъй като бадемите преминават през термична обработка, обелване, изсушаване и смилане. Самият процес отнема допълнително време, за да се уверите, че всички по-големи парченца са превърнати на фино брашно. Съхранява се най-добре в херметически затворени съдове.

След смилането, бадемите пренасят полезните си свойства в брашното. Сред тях са минералите калций, желязо, магнезий и цинк, както и витамини от В групата – B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) и B9 (фолиева киселина). Те играят важна роля в обмяната на вещества между клетките, а оттам – и за цялостното здравословно състояние на организма. Не бива да пропускаме и наличието на витамин Е – той се бори с високия холестерол.

В самата си същност, бадемовото брашно има високо съдържание на растителни протеини. Те са необходими на организма и полезни за мускулите и формирането на тъканите, за здравето на кожата и костите. Освен това, бадемовото брашно е с ниско съдържание на мазнини. Това го прави подходящо допълнение на множество хранителни режими, фокусирани върху намаляването на килограмите и сантиметрите на талията. Въпреки това не бива да пренебрегваме факта, че този тип брашно е и много калорично – точно като самите ядки, от които е направено.



Къде се използва бадемовото брашно?



Намира приложение в кулинарията при направата на редица фини сладкиши. Освен това се използва често като добавка към дресинги на салати, панировки и сосове. То придава на всички тях лек допълнителен аромат и дъхавост. Известно е, че с него се приготвят и известните традиционни френски макарони, а всяко печиво с бадемово брашно става по-пухкаво и леко.


7 причини да използваме бадемово брашно
Разберете защо бадемовото брашно е правилния избор за вашите кулинарни цели:

1.Високо съдържание на витамини
На първо място трябва да поставим високото му съдържание на витамини, минерали и растителни протеини: всички изброени по-горе минерали и полезни вещества в него несъмнено го поставят на преден план при планирането на хранителен режим.

2. Нисковъглехидратно
Ако спазвате хранителен режим и с него целите намаляване на въглехидратите, бадемовото брашно ще се превърне във ваш приятел, тъй като 50 г от него съдържат:

14 грама мазнини;
6 грама протеин;
6 грама въглехидрати;
3 грама фибри;
За сравнение, при обикновеното бяло брашно за 100 г тези показатели са: 71 грама въглехидрати, 13.3 грама белтъчини и 1.9 грама мазнини.

3. Богато на омега-6 мастни киселини
Бадемовото брашно е богато и на Омега-6 мастни киселини. Затова то помага за редуциране на теглото, намалява риска от сърдечни заболявания и подобрява мозъчните функции.

4. Безглутеново
Бадемовото брашно не съдържа глутен. Това го прави подходящо при непоносимост на организма към продуктите, в чиито състав присъства глутенът – тестени изделия и други, съдържащи жито, ечемик, овес, ръж.

5. Подходящо за хора с алергии към ядки – не дразни стомаха
Дори да сте сензитивни към ядките, можете да консумирате бадемово брашно – то не съдържа люспи и не дразни стомаха.

6. Повишава антиоксидантите в организма, регулира кръвната захар
Регулира нивата на инсулина и намалява кръвната захар. Освен това повишава нивата на антиоксидантите в кръвта.

7. Повишава енергичността
Дава повече енергия – макроелементите и полезните мазнини в състава му спомагат именно за това и ви правят по-жизнени и енергични.



За какво да внимаваме, когато използваме бадемово брашно
Както при всяка храна, е хубаво да знаем повече, преди да се доверим безусловно на бадемовото брашно.

Едно от нещата, които не трябва да забравяме е, че бадемовото брашно е много силно калорично. Дори това да е плюс при някои режими и най-вече при кето-диетите, този факт не е за пренебрегване. Причината се корени най-вече в това, че несъзнателно можете да стигнете до пресищане на организма с така полезните иначе Омега-6 мастни киселини. Освен в бадемовото брашно, те могат да бъдат намерени в редица продукти от менюто на съвременните хора. А както при всичко друго, прекомерната употреба и натрупване в организма би могла да доведе до проблеми, свързани с храносмилането, щитовидната жлеза и други.

Ето и нашите две предложения за бърза и лесна употреба на бадемовото брашно в кухнята:



Лесни палачинки с бадемово брашно без захар и глутен
Обичате да похапвате палачинки, но смятате, че няма как да се впишат в хранителния ви режим? Пригответе ги с бадемово брашно за по-малко от 10 минути.

Бадемово брашно, с яйца и семена, поготвени за приготвяне на пита

За 3 порции / 3 човека са ви необходими:

½ чаша бадемово брашно (50 грама)
1 голямо яйце
2-3 свежи ягоди за цвят и аромат
Разбивате добре и приготвяте като стандартни палачинки на тиган. Получават се пухкави и здравословни засищащи палачинки, перфектни за закуска. Може да добавите към тях бери плодове и сладко по ваш вкус без захар!



Лек и пухкав хляб с бадемово брашно без глутен:
За 12 порции/филии са ви нужни:

2 яйца
2 белтъка от яйце
4 лъжици люспи от псилиум (20 грама)
2 чаши бадемово брашно (200 грама)
¼ чаша разтопено масло Гхи
1 ½ чаени лъжички бакпулвер
Щипка сол
½ чаша хладка вода
Разбийте яйцата добре и добавете останалите съставки. Смесете ги до получаването на хомогенна смес. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути във форма за хляб. Приготвеният хляб е идеален за сандвичи – лек, пухкав и засищащ.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Финансови измерения на стратегическата трансформация на туризма в дунавския лимес-преди и след ковид 19

Стратегическата трансформация в сектора на туризма е логична и
наложителна. COVID-19 не само постави на изпитание сектора, но и
множество икономически оператори заявиха необходимост от подкрепа
чрез правителствени мерки. Тези мерки ест...

27/04/2021 15:04 ч.

Сталоун продава имение за 130 милиона долара

Aĸтьopът Cилвecтъp Cтaлoyн и cъпpyгaтa мy Джeнифъp Флaвин ca oбявили зa пpoдaжбa oгpoмнoтo cи имeниe в Лoc Aнджeлиc зa 130 милиoнa дoлapa. Hoвинaтa дoйдe cлeд ĸaтo cтaнa яcнo, чe двoйĸaтa нaпycĸa Kaлифopния и ce мecти във Флopидa, в Πaлм Бийч, ĸъдeтo Cтaлoyн нacĸopo ĸyпи нoвo жилищe, пишe Fоrbеѕ....

28/01/2021 16:01 ч.

Най-далекобойната винтовка в света

Тактико-технически характеристики на DXL-4

Lobaev Arms
Групиране на попаденията: 13,5 мм между пет изстрела от 100 м
Ефективен обхват: 2500 м
Начална скорост на куршума: над 900 м/с
Работен температурен диапазон: -45/+ 65 C
Калибър: 375 и 408 Ch...

28/01/2021 16:01 ч.

Почина синът на милиардера Питър Брант

Синът на модела Стефани Сиймор и милиардерът Питър Брант е починал на 24-годишна възраст след предозиране с наркотици...

20/01/2021 16:01 ч.

Тwіttеr изгyбиxa oĸoлo $5 милиapдa след конфликта с Тръмп

Caмo зa няĸoлĸo дни cлeд ĸoнфлиĸтa c Дoнaлд Tpъмп aĸциoнepитe нa Тwіttеr изгyбиxa oĸoлo $5 милиapдa. B нaчaлoтo нa тaзи ceдмицa cпaдът в цeнaтa нa aĸциитe нa coциaлнaтa мpeжa Тwіttеr oщe пpи пъpвитe минyти cлeд oтĸpивaнeтo нa тъpгoвcĸaтa cecия дocтигнa 8,2% – $47,2 зa eднa aĸция. Eдин чac cлeд нaчaлoтo нa т...

20/01/2021 14:01 ч.

Град на бъдещето без пътища и коли за $200 милиарда в Саудитска Арабия

Град на бъдещето без пътища и коли за $200 милиарда...

20/01/2021 14:01 ч.

Бадемовото брашно-елексир за тялото и любим продукт за почитателите на кето диета

Добре известен продукт в кулинарията, то се използва за приготвяне на печива, застройки, заливки, десерти. Историята му датира отпреди хилядолетия и се смята за една от съставките, които се използват най-широко за изхранване на населението. В пос...

19/01/2021 15:01 ч.

Бившата приятелка на Григор Димитров с ново имение за 325 млн.долара

Бившата тенисистка Мария Шарапова си купи ново имение, за което плати 8.6 млн. долара, пише RealDeal.

33-годишната Шарапова е придобила имот с три спални, разположен на площ от 20 дка на хълм в градчето Самърленд.

До този момент тя живееше в...

19/01/2021 15:01 ч.

Почина наследникът на Рошфилд

На 57 години в Швейцария почина барон Бендамен ду Ротшилд, ръководител на фамилния холдинг на прочутото банкерско семейство Edmond de Rothschild Group.

Съпругата и дъщерите му собщиха, че той е починал на 15 януари след сърдечен пристъп в дома им в Швей...

19/01/2021 15:01 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама