Най-интересното през седмицата от България

публикувано от admin на дата 27/07/2016 12:07ч.  Прочетена 205

   5 бр.   

Търговията с горива вече само с банкови гаранции

Проментите в закона за ДДС, приети от депутатите на второ четене предвиждат търговците на горива да осигуряват обезщетения при продажби над 25 хил.лв. Целта е да се увеличат постъпленията от косвения данък. Обезпеченията са за една година и могат да бъдат под формата на банкова гаранция, пари по сметка или държавни ценни книжа и ще бъдат 20% от сделките, но не по-малко от 50 хил.лв. Според депутатите от Реформаторския блок новите изисквания ще засегнат цялата верига за търговия с горива и ще доведът до закриване на над 160 дружества, ограничавайки конкуренцията.

Свиването на бюджетния дефицит крие рискове

Членовете на Фискалния съвет към парламента предупредиха, че моделът на свиване на бюджетния дефицит до 2019г. крие рискове. Според Любомир Дацов заложеното свиване на дупката в бюджета се дължи основно на по-малко капиталови разходи през следващите години. Едновремено с това с това цялата структура на разходите е с ниска степен на гъвкавост, което носи специфичен риск. От експертния орган също така смятат, че качеството на прогнозите в документите на Министерството на финансите също трябва да се подобри.

Летището в Горна Оряховица с държавна подкрепа

Министерството на транспорта ще получи 2,05 млн.лв., които да пренасочи към летищата в Пловдив и Горна Оряховица. ,,С тези средства ще бъдат подкрепени натрупаните задължения на държавата към летищата, които са свързани с изискването за финансиране на дейности по осигуряване на безопасността и сигурността на полетите, както и за поддържане и развитие на летищата‘‘, се казва в съобщението. Проблемът с финансиране на летище Горна Оряховица е, че то току – що бе концесионирано от Румен Гайтански – Вълка. Преди това той получи от държавата нужния ,,опит‘‘ при кандидатстването, а след това му осигури връзка с магистрала ,,Хемус‘‘.

,,Пампорово‘‘ придоби дълга на ,,Чепеларе курорт‘‘

Чрез договор за цесия ,,Пампорово‘‘АД придоби дълга на ,,Чепеларе курорт‘‘ от Българска банка за развитие(ББР) в размер на 3,1 млн.лв за 2,5 млн.лв. Компанията беше обявена в несъстоятелност от Смолянския окръжен съд. ,,Пампорово‘‘, което се контролира от мажоритарния собственик на Българо – американска кредитна банка Цветелина Бориславова, неотдавна съобщи за изкупуване на дълговете и придобиване на активите на ,,Чепеларе курорт‘‘. Сделката с ББР е първото поемане на задължения.

Инвестиции на стойност от 315 млн.лв. са направени от пивоварите

През последните пет години производителите на бира в България са инвестирали над 315 млн.лв. Основна част от средствата са били за оптимизиране на производствените мощности, нови машини и логистични бази, както и в проекти за опазване на околната среда, съобщиха от Съюза на пивоварите. През миналата година продажбите на бира сред членовете на асоциацията са се повишили с 4%. От данните в одитните им отчети в Търговския регистър става ясно, че ,,Загорка‘‘ и ,,Каменица‘‘ са много близо по продажби – 158 млн.лв. спрямо 141 млн.лв. приходи, следвани от ,,Карлсберг‘‘ със 109 млн.лв.

Woodward с производство в България

Американскаат компания за самолетни части Woodward официално отвори свое звено в България, разположено в Sofiq Airport Center. То не е завършено и работата по изграждането му предстои в близките три години, но това не пречи да започнат първоначални производствени дейности. Продукцията в предприятието ще бъде авиационно оборудване предназначено за гигантите в самолетостроенето Airbus и Boeing. В предприятието се очаква да бъдат инвестирани 10 млн.лв, а заетите в него да достигнат 200 души.

,,Трейс груп холд‘‘ подновява жп инфраструктура

,,Трейс груп холд‘‘ е подписала споразумение с ,,Национална компания Железопътна инфраструктура‘‘ за подновяване на жп линията Батановци – Радомир на стойност 5,53 млн.лв.
Държавният Електроенергиен системен оператор получава безвъзмездна финансова помощ
Държавният Електроенергиен системен оператор ще получи безвъзмездна финансова помощ на стойност от 60 млн.лв. за изграждането на електропровод 400 kV от Варна до Бургас. Средствата се отпускат с решение на Европейската комисия по финансовия механизъм за свързване на Европа, като другата половина от средствата ще бъдат осигурени от компанията.

Luxofit с нова компания

Руският софтуерен разработчик Luxofit, който навлезе на българския пазар преди две години, разширява бизнеса си с нова компания в САЩ. Компанията е придобила базирания в Ню Йорк консултант INSYS Group. Дружеството е специализирано в IT консултиране на големи компании и основните му клиенти са в здравния, фармацевтичния сктор и биотехнологиите.

МФИ ДЖОБС започна да отпуска лизинг за земеделска земя

Микрофинансиращата институция ДЖОБС(МФИ ДЖОБС) отпусна първия лизинг за земеделска земя за създаване ан 125 дка биоорехова градина. Отпуснатият лизинг е на стойност 59 000 лв. при годишен лихвен процент тримесечен SOFIBOR плюс надбавка 6.75%. Инвестицията се реализира в с. Малък Манастир, община Елхово, а за фирмата получила лизинга, това е първия проект в областта на селското стопанство.
Дъщерното дружество на Българска банка за развитие - МФИ ДЖОБС отпуска от 1500 до 25 000 евро за стартиращи фирми за придобиване на земеделска земя, а размерът на лизинга за съществуващ бизнес е до 150 000 евро. Лихвите са между 7% до 9,5% при фиксиран лихвен процент SOFIBOR/EURIBOR + от 6,75% до 9,25% в зависимост от кредитоспособността на клиента. Срокът на лизинга е от 12 до 120 месеца с гратисен период от 18 месеца за целия период на лизинга, като допустимият гратисен период за една календарна година е 6 месеца.
Едно от изискванията към кандидатите е да осигурят 10% самофинансиране, а за обезпечение се приема закупената земеделска земя, която при изплащане на последната вноска става собственост на земеделския производител.
МФИ ДЖОБС е финансирала 380 български микро- и малки предприятия. Делът на кредитираните стартиращи фирми е 14%. 42% от портфейла на институцията е съставен от лизинг за селско, горско и рибно стопанство.
МФИ ДЖОБС е със седем бизнес офиса в страната в Бургас, Пловдив, Плевен, Нова Загора, Шумен,Враца и Монтана, а мрежа от опосредници действа в Добрич, Смолян, Силистра, Нова Загора, Харманли, Пловдив, Кубрат, Дулово, Нови пазар, Пещера, Раднево и Първомай.

Държавния дълг на България наедря

По данни на Европейската статистическа служба ,,Евростат‘‘ за първото тримесечие на 2016г. държавния дълг на България регистрира най-висок ръст спрямо останалите страни членки, но все пак е сред най-ниските в региона.
С 3,6 % е нараснала задлъжнялостта на страната към края на март и е достигнала 30,3% от БВП. По данни на БНБ за същия период задълженията на правителството са възлизали в размер на 6,728 млрд.евро, което ни нарежда на трето място в подреждането по най-нисък външен дълг към БВП. Пред нас е Естония с 9,6% задлъжнялост и Люксембург с 21,8%.
От статистическия анализ става ясно че през разглеждания период държавния дълг в ЕС се е понижил, но е нарастнал като процент от БВК.
Задлъжнялостта на 28 – те страни членки на ЕС скача на 91,7% от БВК спрямо 90,7% през четвъртото тримесечие на 2015г.Докато в еврозоната в края на първото тримесечие той продължава да се свива, достигайки 84,8% от БВК спрямо 85,2% през предходния период.
В сравнение с начлаото на 2015г. се забелязва намаление на размера на външния дълг на територията целия ЕС и еврозоната в сравнение с предходната година.
По-голяма част от задълженията на страните членки представляват дългови ценни книжа. В еврозоната в подобни инструменти е разпределен 79,3% от държавния дълг, а при страните членки делът им е в размер на 80,8% от БВП.
Най-високи равнища на държавен дълг са отчетени в Гърция – 176,3%, Италия – 135,4% и Португалия – 128,9%.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Директен влак от Китай до Лондон ще превозва стоки

Директен влак от Китай до Лондон ще превозва стоки...

09/01/2017 11:01 ч.

ОББ и Интерлийз стават собственост на белгийската KBC

ОББ и Интерлийз стават собственост на белгийската KBC ...

06/01/2017 09:01 ч.

Плоският данък оцеля

Плоският данък оцеля...

12/12/2016 14:12 ч.

Интересни новини от България и света

Състоянието на бюджета и дълга, Нов висящ мост над Дарданелите, Иновативни училища, Соларни керемиди от Tesla...

17/11/2016 11:11 ч.

Интересни новини от света

На 11 декември в Македония ще гласуват за парламент, Тръмп може да не признае изборите, Изборите в Черна Гора отново спечелени от Джуканович, Китайската икономика с ръст от 6,7% през третото тримесечие...

01/11/2016 12:11 ч.

Интересни новини от България и света

Минималните прагове няма да се вдигат от догодина, Местният бизнес на G4S се купува от ,,ВИП секюрити‘‘, ,,Енерджи МТ‘‘ купува ,,Ес Ер Пи солар България‘‘, В Горни Окол откриват ферма за сьомга, Mundoro Capital започва сондажи за медно – златни руди, Софи...

31/10/2016 11:10 ч.

Интересни новини от България

Комплекс за 180 милн.евро над Бизнес парка в София, Йогеш Гупта оглави Progress, Нийл Далглиш е новият шеф на ,,Провидент файненшъл България, Валентина Диканска е новият изпълнителен директор на Съвета на жените в бизнеса в България...

27/10/2016 10:10 ч.

Огромен спад на руските купувачи на български недвижимости

Според анализът на компанията Green Life Development & Resorts руските купувачи на ваканционни имоти в България намаляват над три пъти спрямо края на 2014, докато броят на българските нараства....

27/10/2016 09:10 ч.

Хотелска верига Хилтън вече с китайски собственици

Китайският индустриален конгломерат HNA Group ще купи 25% в хотелиерската верига Hilton Worldwide. Това е поредната сделка, която е част от агресивната вълна от китайски компании, навлизащи в бизнеса с недвижими имоти, съобщава Wall Street Journal. ...

27/10/2016 09:10 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама