Интересни новини от България и света

публикувано от admin на дата 18/08/2016 14:08ч.  Прочетена 208

   7 бр.   

Икономиката на България расте с 3% за полугодието

През второто тимесечие спрямо същия период на предходната година икономиката на България е нараснала с 3%, а на тримесечна база покачването е с 0,7%. Увеличението на БВП се дължи на крайното потребление и на събираемостта на косвените данъци. От експресните данни не може да се каже доколко вътрешното потребление се движи от правителството и доколко от домакинствата. Инвестициите са се свили с 4,5%, което е влошаване спрямо предишния период. Износът на стоки и услуги бележи леко подобрение и нараства с 2% на годишна база. Неговият принос към растежа обаче е отрицателен, тъй като вносът се е увеличил повече – 2,2%.

По-евтин ток ще получават 200 компании

Със задна дата от 1 август влиза в сила дългоочакваната от индустрията отстъпка в цената на тока от компонента за възобновяема енергия. Това бе съобщено от Теменужка Петкова, която ръководи енергийното министерство, след като ЕК одобри наредбата, която дава тази възможност. Отстъпката се отнася до 200 производствени фирми, които ще могат да спестят годишно около 94 млн.лв. От нея ще могат да се възползват енергоемки компании с експортна ориентация. Подобна държавна помощ се прилага в много европейски страни с одобрението на ЕК.

Здравната каса обмисля шестмесечни европейски карти

От протокол от заседанието на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса става ясно, че се обмисля вариант за шестмесечна европейска здравноосигурителна карта за лечение по спешност. Доводът за това решение е, че 3% от ползвателите на картата си плащат осигуровките, за да я получат и след това престават да се осигуряват. Здравна карта си издават близо 150 хил. души, а годишния бюджет на каста за лечение в ЕС е 60 млн.лв., но тя е натрупала задължения от 175 млн. към други страни членки.

Модната марка Reserved с нов магазин в City Center Sofia

Модният бранд Reserved ще отвори пети магазин в България, като обектът ще се намира в City Center Sofia. Той ще бъде разположен на две нива с площ от 2300кв.м. и ще бъде най-големият за марката. Марката Reserved е част от портфолиото на полската група LPP. През 2015г. приходите на местното дружество ,,Ел Пи Пи България са нараснали до 20,8 млн.лв. при 15,1 млн.година по-рано.

Германска фирма с нов завод за опаковки

Германската компания Intrama, която произвежда пакетиращи машини и консумативи за хранително – вкусовата промишленост, ще отвори нови производствени мощности за опаковки в Пловдив. Инвестицията, която е на стойност от 20 млн.лв. ще открие нови 110 работни места и ще разшири производствения капацитет на съществуващото предприятие. Страоителството на новия завод се очаква да приключи в края на годината. През 2015г. дъщерната група,,Интрама инвест има консолидирани приходи от 21,7 млн.лв., което представлява 2 млн.лв. годишен ръст. Фирмата се управлява от Александър Божилов и Франк Улрих.

Future Tinking придобива ,,ДжеимСийк кънсълтинг‘‘

Британската анализаторска компания Future Tinking е придобила българската ,,ДжеимСийк кънсълтинг‘‘,която е специализирана в обработката и анализ на данни, става ясно от съобщение в Търговския регистър. Сумата на сделката не е посочена. През последните три години ,,ДжеимСийк кънсълтинг‘‘ се разрасна извън традиционните маркетингови проучвания и се превърна в доставчик на технологични решения в т.нар. data science – извличането и анализирането на данните. Компанията е с офиси в София и Амстердам.

Електроенергийният системен оператор със субсидия от 29,9 млн.евро

ЕК одобри отпускането на 29,9 млн.евро на Електроенергийният системен оператор за изграждането на далекопровода Добруджа – Бургас. Средствата ще покрият 50% от разходите за изграждането на 400 – киловолтовия електропровод с дължина 140 км. Останалото финансиране ще е със собствени средства на компанията. Новият кабел ще свърже подстанция ,,Варна‘‘ с подстанция ,,Бургас‘‘ и ще стабилизира захранването и напрежението в района на град Варна след извеждането от експлоатация на блоковете ТЕЦ,,Варна‘‘.

Raiffeisen Zentralbank продава акции

Австрийската Raiffeisen Zentralbank обяви, че възнамерява да подсили капиталовите си резерви, като до края на годината продаде по-голяма част от акциите си в местната застрахователна група Uniqa. Цената на подготвяното прехвърляне на 17,6% от акциите на застрахователя не се съобщава. Разговорите се водят с другия голям акционер в застрахователната група – частната фондация Uniqa Versicherungsverein Privatstiftung. От Raiffeisen коментираха, че евентуална сделка няма да повлияе на бизнеса в България.

При експлозии в Турция загинаха 9 души
Девет души загинаха при две бомбени експлозии в два града на Югоизточна Турция. Силите за сигурност обвиняват ПКК за атаките, при които са ранени десетки хора. Експлозията е избухнала в сряда в град Къзълтепе, близо до границата със Сирия. Нападението е било срещу автобус, превозващ полицаи. Убити са четирима души, а 10 полицаи и 30 цивилни са ранени. По същото време в центъра на Диарбекир е била взривена кола – бомба. Жертвите са петима души, а ранените са 12, включително и петима полицейски служители. Наскоро командир от ПКК предупреди за предстоящи нови атаки, посочвайки, че полицията няма да живее така спокойно.

Мерки на Берлин срещу тероризма

Ако се бият за ислямистки групировки, германците с двойно гражданство ще загубят германското си гражданство. Това предвиждат предложения на вътрешното министерство за подобряване на сигурността в страната. Вътрешният министър Томас де Мезиер също така обяви планове за ускоряване на процеса на депортация на чуждестранни престъпници, назначаване на още полицаи и увеличаване на видеонаблюдението на обществени места. Той обаче отхвърли идеята за забрана на бурките и не се поддaде на натиска за промяна на правилата за лекарската тайна с цел улесняване на медицинските служители да информират властите, ако техни пациенти планират да извършат престъпление. Регионалните вътрешни министри от Християндемократическия съюз на Меркел представиха свои предложения в отговор на двете терористични атаки миналия месец, като повдигнаха въпросите за уязвимостта на Германия от ислямистите. Те включват назначаването на 15 хил. допълнителни полицаи до 2020г., премахване на двойното гражданство и забрана на бурките.

Лондон ще изгуби милиарди от излизането си от ЕС

Изборът между ,,членство и ,,достъп на Великобритания до единния пазар на ЕС на практика не съществува, защото икономически достъп е много по-различна концепция с по-малко ползи. Това е заключението на британската неправителствена организация Institute for Fiscal Studies. Според неин доклад запазването на членството в единния европейски пазар се равнява на 4% от британската икономика. Без него страната би понесла загуби за десетки милиарди паундове и то не може да бъде компенсирано като статут нито от системата от двустранни търговски споразумения с останалите в ЕС 27 страни, нито от регулациите на СТО. Финансовия сектор изпитва най-пряко ефекта от свободния достъп до единния пазар, тъй като благодарение на т. нар. паспортни права британските компании могат директно да обслужват клиенти в ЕС. Съхраняването на този статут би изисквало най-малко членство в Европейската икономическа зона, но също така би било зависимо от бъдещите регулаторни решения на ЕС, в одобрението на които Лондон вече няма да участва.

Русеф изправена пред импийчмънт

Бразилският Сенат гласува за продължаване на процедурата по импийчмънт на президента Дилма Русеф. Тя бе отстранена временно от своя пост заради обвинения, че е използвала контролирани от държавата банкии, с които е финансирала социалните си програми, без да обяви това публично. През следващите дни сенаторите ще изслушат представители на защитата и обвинението, след което ще гласуват отново, като окончателното решение ще стане известно в края на август или началото на септември.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Директен влак от Китай до Лондон ще превозва стоки

Директен влак от Китай до Лондон ще превозва стоки...

09/01/2017 11:01 ч.

ОББ и Интерлийз стават собственост на белгийската KBC

ОББ и Интерлийз стават собственост на белгийската KBC ...

06/01/2017 09:01 ч.

Плоският данък оцеля

Плоският данък оцеля...

12/12/2016 14:12 ч.

Интересни новини от България и света

Състоянието на бюджета и дълга, Нов висящ мост над Дарданелите, Иновативни училища, Соларни керемиди от Tesla...

17/11/2016 11:11 ч.

Интересни новини от света

На 11 декември в Македония ще гласуват за парламент, Тръмп може да не признае изборите, Изборите в Черна Гора отново спечелени от Джуканович, Китайската икономика с ръст от 6,7% през третото тримесечие...

01/11/2016 12:11 ч.

Интересни новини от България и света

Минималните прагове няма да се вдигат от догодина, Местният бизнес на G4S се купува от ,,ВИП секюрити‘‘, ,,Енерджи МТ‘‘ купува ,,Ес Ер Пи солар България‘‘, В Горни Окол откриват ферма за сьомга, Mundoro Capital започва сондажи за медно – златни руди, Софи...

31/10/2016 11:10 ч.

Интересни новини от България

Комплекс за 180 милн.евро над Бизнес парка в София, Йогеш Гупта оглави Progress, Нийл Далглиш е новият шеф на ,,Провидент файненшъл България, Валентина Диканска е новият изпълнителен директор на Съвета на жените в бизнеса в България...

27/10/2016 10:10 ч.

Огромен спад на руските купувачи на български недвижимости

Според анализът на компанията Green Life Development & Resorts руските купувачи на ваканционни имоти в България намаляват над три пъти спрямо края на 2014, докато броят на българските нараства....

27/10/2016 09:10 ч.

Хотелска верига Хилтън вече с китайски собственици

Китайският индустриален конгломерат HNA Group ще купи 25% в хотелиерската верига Hilton Worldwide. Това е поредната сделка, която е част от агресивната вълна от китайски компании, навлизащи в бизнеса с недвижими имоти, съобщава Wall Street Journal. ...

27/10/2016 09:10 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама