Интересни новини от България и света

публикувано от admin на дата 11/08/2016 14:08ч.  Прочетена 250

   7 бр.   

,,Чез Разпределение‘‘ инвестира в изкупувания

На 8 септември ,,Чез Разпределение България‘‘АД ще проведе общо събрание на акционерите, на което ще се вземе решение за овластяване на управителния съвет на фирмата да сключи договор за дългосрочен целеви кредит с ЕБВР.
Парите ще се използват за финансиране на инвестиционната програма на дружеството за 2016 – 2017г. в разпределителна мрежа в Западна България, която то управлява. С друга част от кредита ще се изкупуват енергийни съоражения, изградени от трети лица в периода 2006 – 2014г. и които са неразделна част от електропреносната мрежа на страната. Останалите пари ще се използват за оборотен капитал. Максималният размер на главницата е 116 млн.евро.

,,УанБит Софтуер‘‘ става част от Progress

Българската компания ,,УанБит Софтуер‘‘, занимаваща се с разработката на софтуер и консултантски услуги, става част от Progress под чийто бранд оперира Telerik в България. Така екипът й от инжинери и специалисти в областта на услугите ще формират ядрото на новия глобален център за професионални услуги за сегашни и бъдещи клиенти на Progress Sitefinity и DigitalFactory в световен мащаб. Той ще бъде базиран в София в офиса на Progress.
,,УанБит Софтуер‘‘, която е започнала с производство на системи за съвместна работа, портали и финансово – интегрирани системи, работи с клиенти от цял свят и предлага услугите си в Австрия, Англия, САЩ и Северна Европа.
Основателят на ,,УанБит Софтуер‘‘ Ради Атанасов и генералният й директор Димитър Каданов ще заемат ръководни позиции в глобалния екип за професионални услуги за компанията майка.

Немска текстилна фирма с завод в Търговище

Немската фирма ,,Др. Бок Индустрис‘‘АГ е решила да построи предприятие за обработка на текстил и облекла в Търговище. Инвестицията ще бъде на стойност от 8 млн.лв. ,,Др. Бок Индустрис‘‘АГ е основана през 1984г. и притежава девет предприятия в Европа, където е основният й пазар. Сред клиентите на компанията са световно известни марки като Hugo Boss, Brax, Marccain, Bogner, Z Zegna, Grant и др.
Общинските съветници вече са одобрили предложението за продажба на три поземлени имота в града, където се предвижда да бъде построен новият завод, който да заработи през 2017г. и да открие 150 нови работни места.

Teva закупи синергичния бизнес на Allergan

Allergan беше придобит от Teva Pharmaceutical Industries Ltd – водеща световна фармацевтична компания, съобщиха двете фирми. Сделката стана на 3 август и е част от дългосрочната стратегия на израелската фирма да разшири своето портфолио с производството и предлагането не само на генерични, но вече и на оригинални лекарствени продукти.
Споразумението между Teva и Allergan за придобиване на генеричното й подразделение (,,Актавис‘‘) е от юли миналата година. Тогава те обявиха, че сделката е на стойност 40,5, като Allergan ше получи 33,75 млрд.долара кеш и дялове от Teva на стойност 6,75 млрд долара. Така на 3 август Teva окончателно придобива Actavis Generics.
От 2015г. Actavis PLC прие Allergan PLC за свое ново глобално име и се търгува на Нюйоркската фондова борса под новия символ – AGN. Промяната в името на компанията идва след придобиването на Allergan през март 2015г. Обединението на ,,Актавис‘‘ и ,,Алерган‘‘създаде една от десетте най-големи фармацефтични компании по приходи в света и лидер в нов индустриален модел – Growth Pharma.

Загубата на БФБ расте

Загубата на ,,БФБ – СофияАД в края на първото шестмесечие е 295 хил.лв. и основно се дължи на намалението на приходите от основна дейност( с 16,52%). През първото полугодие на 2016 – а само осем емисии на финансови инструменти бяха допуснати до търговия(преди година бяха 13).
Финансовите приходи на ,,БФБ – СофияАД също са по-малко заради намалението на приходи от лихви по депозити и текущи сметки в банките. По останалите приходни пера също има намаление, но незначително.
Разходите на борсовото дружество също растат, но само с 2,20% спрямо края на юни миналата година.
Така към края на шестмесечието нетният финансов резилтат, реализиран от ,,БФБ – СофияАД, е отрицателен в размер на 277 хил.лв.
Промяната в паричната политика пази платежоспособността на ,,БФБ – СофияАД. Парите в депозити намаляват, а дружеството вече държи портфейла си от държавни ценни книжа за 5,96 млн.лв.
Няма съмнение, че натискът върху резултатите на смото дружество ще продължи да оказва намаляваща активност на ,,БФБ - София. Тя обаче е следствие не само от по-малкото свободни пари, които се вливат на борсата, но и от намаляващия брой на емисиите на финансови инструменти, които са допуснати до търговия на пазарите.

Лондонската борса не дава клиринга

Шефът на Лондонската фондова борса(LSE) – Ксавие Роле, коментира на 4 август, че няма ,,непосредствена заплаха‘‘ клирингът на деноминирани в евро сделки – една от най-престижните дейности на лондонското Сити, да напусне английската столица след референдума за BREXIT. Той поясни, че наредбите, които могат ,,да изгонят‘‘ бизнеса от Лондон, ,,изискват промени на пакта за ЕС‘‘. Но и това изобщо не е лесна работа.
Клиринговата къща LSE обработва огромен дял от сделките с финансови деривати(суапови договори, защитаващи купувачите от резки движения на лихвените проценти и на валутите) на извънбанковия пазар, оценяван на 400 трлн.щ.долара. А търговията с контракти, деноминирани в евро, представлява една трета от световния търговски обмен на лихвени деривати.
Роле призовава при преговорите за напускане на ЕС да се сключи ,,преходно споразумение‘‘, за да се гарантира стабилност на банките и на инвеститорите. Той информира, че сделката за слливане на LSE с германската ,,Дойче бьозе‘‘ на стойност 24,4 млрд.евро ,,е в ход‘‘ и акционерите на двете страни са я подкрепили.

Евроинс купи HDI Украйна

Една от водещите застрахователни групи в Югоизточна Европа – ,,Евроинс Иншурънс Груп‘‘(ЕИГ), получи разрешение да придобие HDI Strakhuvannya. На 29 юли украинската Комисия за регулация на финансовите пазари даде одобрението си за сделката. Предстои прехвърлянето на акциите. Продавач на HDI Strakhuvannya е базираната в Хновер група Talanx International.
Към края на 2015г. украинското дружество има брутен премиен приход в размер на 13,4 млн.евро и нетна печалба от 327 хил.евро. Собственият капитал е 4,1 млн.евро.Общо работещите в компанията са 158 души към края на миналата година.
HDI Strakhuvannya вече е под управлението на ЕИГ, след като по предложение на българския купувач за нов председател на УС е избран Александър Волков, който е с 12-годишен опит в застраховането в Украйна и е заемал ръководна длъжност в поделението Uniqa в страната. Заместник председател на УС ще бъде Янко Николов, по предложение на ЕИГ. До края на 2015г. той беше изпълнителен директор на ,,Евроинс – Македония.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Директен влак от Китай до Лондон ще превозва стоки

Директен влак от Китай до Лондон ще превозва стоки...

09/01/2017 11:01 ч.

ОББ и Интерлийз стават собственост на белгийската KBC

ОББ и Интерлийз стават собственост на белгийската KBC ...

06/01/2017 09:01 ч.

Плоският данък оцеля

Плоският данък оцеля...

12/12/2016 14:12 ч.

Интересни новини от България и света

Състоянието на бюджета и дълга, Нов висящ мост над Дарданелите, Иновативни училища, Соларни керемиди от Tesla...

17/11/2016 11:11 ч.

Интересни новини от света

На 11 декември в Македония ще гласуват за парламент, Тръмп може да не признае изборите, Изборите в Черна Гора отново спечелени от Джуканович, Китайската икономика с ръст от 6,7% през третото тримесечие...

01/11/2016 12:11 ч.

Интересни новини от България и света

Минималните прагове няма да се вдигат от догодина, Местният бизнес на G4S се купува от ,,ВИП секюрити‘‘, ,,Енерджи МТ‘‘ купува ,,Ес Ер Пи солар България‘‘, В Горни Окол откриват ферма за сьомга, Mundoro Capital започва сондажи за медно – златни руди, Софи...

31/10/2016 11:10 ч.

Интересни новини от България

Комплекс за 180 милн.евро над Бизнес парка в София, Йогеш Гупта оглави Progress, Нийл Далглиш е новият шеф на ,,Провидент файненшъл България, Валентина Диканска е новият изпълнителен директор на Съвета на жените в бизнеса в България...

27/10/2016 10:10 ч.

Огромен спад на руските купувачи на български недвижимости

Според анализът на компанията Green Life Development & Resorts руските купувачи на ваканционни имоти в България намаляват над три пъти спрямо края на 2014, докато броят на българските нараства....

27/10/2016 09:10 ч.

Хотелска верига Хилтън вече с китайски собственици

Китайският индустриален конгломерат HNA Group ще купи 25% в хотелиерската верига Hilton Worldwide. Това е поредната сделка, която е част от агресивната вълна от китайски компании, навлизащи в бизнеса с недвижими имоти, съобщава Wall Street Journal. ...

27/10/2016 09:10 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама