Дигитална изложба на Ван Гог предизвика фурор в Париж

публикувано от Administrator на дата 13/03/2019 14:03ч.  Прочетена 197

   1 бр.   

Звездна нощ – Ван Гог“ е продукция на компанията Културни пространства“ и е отворена за парижани и гостите на града до 31-и декември. Според организаторите един от най-силните и драматични акценти в дигиталната експозиция е дългогодишното приятелство и конфликт с художника Пол Гоген.

След успеха на изложбата на Густав Климт, тази година Atelier des lumieres избира за главен герой Винсънт ван Гог. Защо точно него?

Заради драматичността в живота и работата му, както и заради способността му, въпреки безкрайните битки с вътрешните му демони, да вижда красивото. Изложбата, която с гордост представяме тази година, предлага уникално преживяване за посетителите. Благодарение на дигиталния формат на изложбата, те ще имат шанса да усетят цветовете и размаха на четката на Ван Гог.

Казано е, а съм склонен и да го повярвам, че е трудно човек да познава себе си. Никак не е лесно да рисува себе си“, пише Винсент в писмо до обичания си брат Тео.
Включените в изложбата автопортрети доказват, че известният с безкрайните си съмнения в собствените си способности художник, е постигнал съвършенство и в тази посока. 37-годишният Винсънт ван Гог умира на 29 юли 1890 година и остава зад гърба си 2 000 творби – 900 картини и 1 110 скици.
Джанфранко Лануци, артистичен директор на дигиталната изложба в Париж, разказва

Как се създава една толкова мащабна дигитална изложба?
За разлика от музеите и галериите по света, които представят и акцентират върху даден период от живота на един артист, при нас е важно да покажем всички основни моменти, но използвайки дигиталния език и комбинацията от музика и звуци, да превърнем това преживяване в нещо повече от само разглеждане на платна. Най-напред започнахме със селекцията от представяните картини, които са около 500. На тази база, ни отне повече от година, за да построим концепцията на изложбата. Поканихме специалисти, с които разработихме тематичната рамка, разположението на картините в пространството, видео анимацията, осветлението и музиката. С гордост мога да заявя, че нашите изложби са определяни като висша мода“.

Какво виждат и преживяват посетителите в Atelier des Lumières?
Тоталното сливане на образи и музика, благодарение на мащабните платна, върху които се прожектират картините в много висока резолюция. От лично наблюдение знам, че децата и родителите им са като омагьосани от визията и музиката.

Как точно се използват технологиите в този мащабен визуален проект?
Много акуратно се позиционират 140-те прожектори в пространството. Бих сравнил екипът, който работи върху това с оркестър, който трябва много внимателно да позиционира музикалните си инструменти така, че да създаде подходящата акустика. След това започва композирането на музиката, и подреждането на платната в определен ред.

Защо дигиталните технологии са толкова важни?
Комбинацията от изкуство и дигитални технологии е още един начин да се усети магичното въздействие на дадена творба. Благодарение на този тип изложби, посетителите имат уникалния шанс да видят и произведения на изкуството, които не пътуват за участия в музеи и галерии, по една или друга причина. Знаете, че за предстоящата изложба на Леонардо, в парижкия Лувър, от Италия забраниха преместването на някои от най-интересните му творби. Нашата компания Културни пространства“ работи в дългогодишно партньорство с някои от традиционните музеи в Париж и провинцията, с участия в традиционни изложби. Свидетели сме, че дигиталните експозиции не са намалили броя на посетителите в музеите и галерите, което е хубаво нещо. Ние не сме конкуренция на традиционните изложбени пространства, а предлагаме само още един възможен начин хората да се насладят на гениалния талант на големите художници.

Защо се фокусирахте именно върху Ван Гог?
От много дълго време искахме да направим нещо, свързано с Винсент ван Гог. Рисунъкът, цветовете, линиите и мотивите в неговите картини, са много подходящи за дигитална изложба. Разполагаме с огромен визуален материал оставен от художникът, което ни дава голяма свобода на избора и етапите в работата му.

В експозицията има един много интересен и не много известен момент от творчеството му, което вие сте обединили в панела Мечтаната Япония – Образи от един плуващ свят“. Разкажете нещо повече за това?
Ван Гог е бил силно повлиян от японското изкуство. Всеизвестен факт е, че докато е живял в Париж, се е срещал предимно с импресионисти, които са се вдъхновявали от Япония и японското изкуство. Японските принтове, и по-специално ukiyoe (което буквално означава Образи от един плуващ свят“) са оставили голям отпечатък върху творчеството му. Когато се премества в провинцията, Ван Гог се надява да продължи да работи в тази посока. В едно от писмата до брат си Тео, пише: Все едно съм в Япония!“. За да пресъздадем този свят, ангажирахме студиото на Дани Роуз, които създадоха много оригинални визуални решения, свързани с Япония.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Победители и победи срещу неясно кого

Победители и победи срещу неясно кого...

18/05/2020 09:05 ч.

Лук Ойл с нов шеф за България

На какви цени става това обаче е фирмена тайна.Така след повече от десет години начело на българското дружество на руската компания Валентин Златев е отстранен като управител...

19/04/2019 21:04 ч.

Иновативен презерватив взриви африканския пазар

В съседна Бразилия например през 2018 г. е проведен експеримент в няколко нощни клуба, където е установено, че дамите получават средно по 40 нежелани докосвания на час.
86% от жените в Сао Пауло, които посещават нощни заведения, признават, че са обе...

18/04/2019 16:04 ч.

Най-успешната порно звезда на 45 години

Три години след като започва да се снима в порнофилми (1993), печели наградите за най-обещаваща актриса на трите главни асоциации на порноиндустрията. Има повече от 20 престижни порно награди.Първият ѝ филм „Briana Loves Jenna“ e отличен като най-продаванот...

18/04/2019 16:04 ч.

Италианската мафия вече и на Балканите

Италианските мафиотски организации напредват все повече към страните от Източна Европа. Неотдавнашна полицейска операция засегна клан, който бе инвестирал в Румъния в строителни предприятия, в стотици апартаменти, в СПА центрове. Тогава бе кон...

18/04/2019 16:04 ч.

Годишната заплата на Марк Зукърбърг от 1 $,но плаща $22,6 милиона за охрана

2018 гoдинa ce oĸaзa дocтa тpyднa зa Fасеbооk. Koмпaниятa бe въвлeчeнa в cepиoзни cĸaндaли зa тoчeнe нa дaнни, ĸoeтo oтчacти paзpyши peпyтaциятa ѝ. Coциaлнaтa мpeжa, cъздaдeнa oт Mapĸ Зyĸъpбъpг cи cпeчeли и дocтa пpoтивници, cpeд ĸoитo и пoлитичecĸи лидepи, твъpдящи, чe тя имa пpeĸaлeнo гoлямa влacт. Πoвe...

18/04/2019 16:04 ч.

Огромни съкращения в Volkswagen в Словакия

Гpyпaтa Vоlkѕwаgеn ce oпитвa дa нaмaли paзxoдитe, зa дa ocвoбoди cpeдcтвa зa paзpaбoтĸa нa eлeĸтpoмoбили, ĸaĸтo и дa пoвиши cвoятa ĸoнĸypeнтocпocoбнocт.Зaвoдът в Cлoвaĸия, ĸъдeтo VW вeчe инвecтиpa €2,8 милиapдa oт 2010 г. нacaм, пpoизвeждa ocнoвнo ЅUV мoдeли. Toвa гo пpaви yязвим зapaди cтъпĸитe ĸъм нaмaлявaн...

18/04/2019 15:04 ч.

Alibaba с победа над Amazon в Китай

Aнaлизaтopитe в Kитaй твъpдят, чe ĸoмпaниятa нa Джeф Бeзoc нe e ycпялa дa лoĸaлизиpa oпepaциитe cи в Kитaй, нe e билa peшитeлнa, пpoцecът нa yпpaвлeниe e бил тpoмaв и дopи цвeтoвeтe нa caйтa ca били нeпpивлeĸaтeлни зa пoтpeбитeли и тъpгoвци....

18/04/2019 15:04 ч.

Apple работи върху новия модел - iPhone XE

Говори се, че Apple разработва съвременен вариант на телефона, носещ името iPhone XE, който въплъщава всичко, което бихме очаквали от подобен модел през 2019/2020 г.
iPhone XE ще е с подобно на iPhone X лице, лишено от рамки, а самият екран ще е 4.8 инча - малък и прак...

18/04/2019 15:04 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама