10-те най-могъщи мафии в света

публикувано от Administrator на дата 07/01/2019 10:01ч.  Прочетена 156

   1 бр.   

Мафията представлява най-могъщата форма на организираната престъпност – брутални убийства, обири, трафик на наркотици, строителни афери, проституция, рекет, корупция и намеса в управлението на цели държави. Думата, според някои източници, идва от първите букви на името на партизанска организация от Палермо от XIII век, бореща се за освобождението на някои части от Италия от френска зависимост, а именно: Morte Alla Francia Italia Anela — „Италия копнее за смъртта на Франция“. Други изследователи смятат за дата на основаване на братството 1670 г., когато в Палермо бил създаден съюз на „просветените благородници“. Документално за първи път думата „мафия“ се среща през 1869 г. в италианско-сицилийски речник. По онова време мафията отдавна вече била станала криминална организация. Издателите са употребили понятието „мафия” като синоним на „camorra” – върлуващите в Южна Италия разбойнически банди, които навремето също така са били политическа тайна организация. Като най-стар документ за съществуването й все още се приема докладът на прокурора на Трапани Пиетро Улоа от 1838 г., в който се казва: „В много села съществуват братства, състоящи се често от седем члена, които се наричат „партии”. Те не се събират и нямат друга връзка, освен че са зависими от един водач, който се нарича президент или първосвещеник”. През годините към мафията са принадлежали най-почтени и уважавани граждани като адвокати, лекари и кметове, които не само са се обогатявали с помощта й, но и упражнявали безскрупулен терор над населението. Главният метод изглежда съвсем прост. Мафията предлагала на даден човек своята защита и изисквала в замяна редовна заплата. „Почтеното братство“ отивало и при наемателите на земя и им предлагало своята „стока“ – сигурността. Отказвал ли някой да я закупи, той неочаквано намирал лозята си изкоренени или козите и овцете си с избодени очи. Затова започвал да плаща. Организацията има собствена йерархия, ритуали, система от поощрения и наказания. Отначало „мафия“ се отнася само до сицилианската „Коза Ностра“, но днес е загубил изключително италианската си връзка и е станал синоним на „организирана престъпност“, използван в цял свят.

Ямайските гангстери в Англия

Известна с името The Yardie British тази престъпна групировка е създадена от ямайците, които имигрират във Великобритания през 1950 г. Населяват основно бедните квартали и се издържат чрез насилие, трафик на кокаин, оръжие и марихуана. Тъй като не се опитват да проникнат в политиката, не се считат за силни като другите мафиотски групи. Разделени са на няколко престъпни банди и няма централно ръководство. The Yardie British са известни със своята бруталност и жестокост спрямо лондонската полиция

Албанската мафия

Балканите са едно от местата с най-мощна организирана престъпност, а Албания е на девето място в световната класация. В страната има четири основни мафиотски клана – фамилиите Кула, Абази, Борици и Брокай. Най-опасни са от Кула, контролиращи наркотрафика от Турция, контрабандата на оръжие и албанската имиграция в Италия. Основният бизнес на Абази се припокрива в голяма степен с този на Кула. Те са специалисти в трафика на оръжие и наркотици, докато колегите им от клана Борици, освен че се занимават наркотици, са номер едно в проституцията, където си партнират успешно с някои италиански престъпни групи. В четвъртата групировка Брокай са замесени много бивши политици и служители на албанските тайни служби. Те също се занимават с наркотици, оръжие и проституция. Смята се, че албанската мафия се е разпространила на международно ниво през 80-те години на миналия век. Те действат мощно и на територията на САЩ и Великобритания. Те участват в търговията с бели робини, алкохол, цигари, проституция, кражба на автомобили и рекет. Под вещото ръководство на четирите клана не е учудващо, че организираната престъпност в Косово също процъфтява. Там обаче фамилиите са по-малки и в момента наброяват около 30. Преди години бе изчислено, че 65 % от цялото количество дрога на различните пазари в цял свят минават през Косово, а на европейския пазар 90 % от хероина се контрабандира през тази страна. Албанските престъпни групи от Косово контролират над 80 % от трафика на хероин в Европа. Албанците също така държат 40 % от пазара на хероин в САЩ.

Сръбската мафия

Още една балканска държава влиза в „престижната“ класация. Сръбската мафия е заслужила своята позиция тук заради активната си работа в десетки държави, включително Германия, САЩ, Италия, Великобритания, Франция, страните от Скандинавския полуостров. Дейността им е свързана с трафик на наркотици, поръчкови убийства, рекет, кражби, „черно тото“ и други. В списъците на издирваните международни престъпници от Интерпол попадат цели 350 сръбски граждани, които са служители или лидери на най-големите наркокартели в света. Някои ги наричат и „интелигентни“ престъпници, заради огромните обири и убийства, които извършват по света без следи. Мафията в Сърбия е изградена кланово и е обособена в няколко престъпни групи със строго регламентирана йерархичност, които имат разработени широки мрежи в цяла Европа. Влиянието й може да бъде проследено на високо държавно ниво в почти всички балкански страни и най-вече в самата Сърбия, в Черна гора, България, Хърватска и Македония. Зародила се в края на тоталитарния режим, създаден от Йосип Броз Тито, и укрепнала при управлението на Слободан Милошевич, сръбската мафия успява не само да изгради стабилни мрежи в посочените страни, но и да предопределя политическите процеси в тях посредством финансиране на конкретни политически проекти. Сърбия има статут на страна кандидатка за Европейския съюз от март 2012 г., но и до ден-днешен една от основните причини да не бъде приета е миналото на много политици, което е свързано с мафията.

Израелската мафия

Израелците са замесени в почти всички области на организираната престъпност: търговията с проституки, наркотиците, производството на дрога, нелегалния хазарт, както и в доходния и непрозрачен бизнес с отпадъците. Те са монополисти в износа на хашиш и екстази за Западна Европа и САЩ. На времето тази мафия е известна като „групата, която няма кръв по ръцете“, защото решава споровете чрез преговори. Днес обаче тя има славата на една от най-жестоките, която не мисли дълго за премахването на сътрудниците си, заподозрени в измяна. Най-големите престъпни фамилии в Израел са Абаргил, Алперон, Мелнер, Харари и Розенщайн. Израелската мафия тясно си сътрудничи с руснаците и много често дава убежище в родната си страна на своите колеги от престъпния свят. Руско-израелската мафия е толкова навътре в политическата система на САЩ, че силите на реда изобщо не успяват да постигнат някакъв прогрес в спирането им.

Мексиканската мафия

Много силна затворническа група, действаща на територията на САЩ. Създадена е зад решетките от членовете на уличната престъпност през 50-те години на миналия век, когато са пазели затворници от други затворници и пазачи. В момента наброява 30 000 души на територията на Щатите. Те контролират каналите за наркотрафик, оръжие и проституция, също така се изхранват и с изнудване и рекет. Най-много пари печелят от нелегалната имиграция в САЩ и намирането на работа за имигрантите, които след това им плащат „гаранция сигурност“. Членовете на мексиканската мафия се разпознават по това, че си татуират мексиканския национален символ върху горящ кръг с кръстосани ножове. Говори се, че има 150 затворника, които разполагат с власт да заповядат убийство и около 2000, които са готови да изпълнят нареждането. Тясно свързана с Арийското братство, Ла еМе изпълнява много поръчкови убийства на свои и чужди съперници. От членовете на Мексиканската мафия се очаква да преминат тест за лоялност към бандата, който се изразява в кражба или убийство. Наказанието за неподчинение или неизпълнение на дадена задача често се наказва със смърт. Според конституцията на бандата, членовете й могат да бъдат наказани със смърт и ако допуснат едно от четирите основни нарушения – станат информатори, хомосексуалисти, проявят се като страхливци, или покажат неуважение към останалите. Освен това членовете й не могат да изповядват християнската религия. Когато се присъединят към Ла еМе и бъдат освободени от затвора, от членовете се очаква да изпращат част от доходите си на своите другари зад решетките. Бандата обикновено не посяга на случайни граждани.

„Якудза“

„Якудза” се нарича организираната престъпнoст в Япония. Тя се дели на кланове. Счита се, че началото й е поставено преди 300 години, а за нейни територии се приемат освен Япония, още Южна Корея, Австралия и САЩ. Доскоро групата наброяваше над 110 000 души от 2500 фамилии, но вътрешни дрязги и неразбирателство между отделните кланове значително намалиха броя на членовете, както и капиталите на престъпния синдикат. Мотото в „Якудза“ е „работи тайно над закона“. Те се занимават основно с проституция, хазарт, порнография, нелегална имиграция, наркотрафик, пране на пари. Техният годишен приход се оценява на 71 млрд. долара. Членовете им винаги се отличават по особената прическа и татуировките по цялото тяло. Най-влиятелните синдикати са „Сумийоши-Ренго“, „Аисун“ и „Инагава-Каи“ в Токио и „Амагучи-Гуми“ в Кобе и Осака. Наказанието в групировката се нарича „юбицуме“, което е отрязване на кутрето на лявата ръка и връчването му на шефа, като при следващо провинение санкцията е смърт. Това води до сериозно търсене на протези в страната. Причината е, че хората, които напускат „Якудза“ и се опитват да се интегрират в други кръгове на обществото, трудно могат да скрият липсващите пръсти. Мафията в азиатската страна така дълбоко е влязла в обществото, че дори властите я смятат за необходимо зло, тъй като тя изпълнява донякъде „полезна“ обществена функция, разчиствайки бързо и без много шум улиците от други престъпници. Вярвате или не, „Якудза“ много пъти се е притичвала на помощ в трудни ситуации. Например по време на земетресението в Кобе. Там е една от щаб квартирите на организацията и след бедствието мафиотската структура предоставя на хората безопасни убежища. Реакцията й е по-бърза, отколкото на правителството. Освен това „Якудза“ е развила изключително успешно легалния си бизнес, наравно с незаконните дейности, което я прави силна и просперираща група.

Китайските триади

Счита се, че китайските триади са основани още през XVIII век, като тогава са се наричали Тиан Ди Хай и са били тайни организации със строга йерархия, чиято цел е била да свалят манджурската династия Кинг. Тогава британските колонизатори използват мрежата на организацията за разпространение на дрога в страната, доставяна от индийските територии на кралството. Макар още тогава опиумът да е бил забранен в Китай, наркотичните вещества били търсена стока. Европейски кораби започнали да пренасят опиати, които били разменяни срещу сребро. Така британците не само дали начален тласък на организираната престъпна дейност в Китай, но и името й – думата „триада“ идва от английското наименование на триъгълния символ, използван от бандите като отличителен белег. Именно търговията с дрога превръща триадите в силен престъпен картел с огромно богатство. В момента китайската мафия контролира две трети от световната търговия с хероин, както и нелегалната имиграция в Югоизточна Азия, Европа и САЩ. В нея участват около 30 000 души от Китай, Малайзия, Тайван, Сингапур. Триадите са съставени от множество престъпни организации и са активни и в Ню Йорк, Лос Анжелис, Сиатъл, Ванкувър и Сан Франциско. Извършват кражби, убийства по поръчка, трафик на наркотици, изнудване, пиратство и фалшификация на пари. Групите могат да наброяват от 15 до 3000 души. Мистиката около триадите се дължи и на поддържането на старите традиции, които често са зловещи – като ритуала по приемането на нови членове. Присъстващите е трябвало да пият кръвта на новобранците, примесена с вино. В модерните времена на болести като СПИН, триадите се виждат принудени да променят ритуала. Сега всеки пие вино, примесено със собствената му кръв. За „триадите“ е характерно още, че винаги са опозиция на правителството. И в този смисъл се смятат и за политическа сила. От общо 36 клетви, които всеки новоприет член на Триадата трябва да положи, една е за възстановяването на властта на владетелите Минг.

Колумбийският наркокартел

Колумбийската наркомафия съществува от средата на 60-те години на миналия век когато започва да продава „малки количества наркотици в САЩ“. Картелите „Меделин“ и „Кали“ много бързо се превръщат във водещи производители на кокаин в света. Основните им цели са контрол и трафик на наркотици. Те контролират около 70-80% от световното производство на кокаин. Замесени са също и в отвличания, политически убийства и тероризъм. Имат много подорганизации, които се занимават с политическите, военните и правните аспекти на трафика на наркотици. Картелите са били застрашени след споразумението за екстрадиция между САЩ и Колумбия. Тогава босовете се скрили и заповядали на подчинените си да убият поддръжниците на документа. За да ограничи влиянието на оглавявания от Пабло Ескобар „Меделин“, който иска и политическа власт в страната, колумбийското правителство започва в края на 80-те години на миналия век да си сътрудничи с наркокартела „Кали“, който в момента е сред най-мощните мафиотски структури в света. Те са известни със своето добро сътрудничество с всички престъпни организации в отделните държави. Те контролират и целият транспорт по пренасянето на кокаина в света и по-специално този с корабите.

Италианската „Коза Ностра“

Тя е една от най-известните в света, а корените й датират още от 19-ти век. Родното й място е Сицилия, но най-огромно влияние има в САЩ. „Коза Ностра“ наброява около 4000 души – основно от десетина фамилии. Италианската мафия обаче има безброй „сътрудници“ и се смята за една от най-коравите в света, която и днес действа на територията на САЩ, Франция, Германия, Белгия, Холандия. „Коза Ностра“ не е монополистична организация, а договорка между многобройни организирани престъпни групи, познати и като „фамилии“, „кланове“ и с други имена, а въпреки наименованията, членовете им нямат роднинска връзка помежду си. Всяка от тях контролира определена територия, обикновено град, село или квартал на по-големите градове. Дълги години основните органи за управление си остават Комисията на Сицилианската мафия и босовете на отделните семейства. Всеки член преминава през „пробен период“, в който трябва да се докаже като качествен извършител на убийство. Основната част от приходите на мафията идват от търговията с кокаин и хероин и тясното сътрудничество с колумбийския наркокартел. Занимава се също с протекция и търговия с оръжия, като е и чест посредник и умиротворител в криминалния свят. Италианската мафия е известна и с огромното си икономическо влияние чрез корумпирането на политици и магистрати. Сицилианската мафия държи като цяло на семейството, а всеки в нея трябва да спазва законът „Омерта“ – да мълчи или ще умре.

Руската мафия

Руската мафия води началото си от времето на СССР. Тя има голямо влияние в почти целия свят и наброява около 600 000 члена. Контролира проституцията в Макао и Китай, наркотрафикът в Таджикистан и Узбекистан, прането на пари в Кипър, Израел, Белгия и Великобритания, нелегалната имиграция в Швеция, кражбата на автомобили, нелегалната търговия на ядрени материали, търговията с оръжие и проституцията в Германия. Руската мафия участва и още в укриването на данъци от търговията с петролни продукти, в застрахователните измами, поръчковите убийства, търговията с кокаин, проституцията в САЩ и кражбата на коли и бижута в Канада. Най-често руските мафиоти имигрират в Израел, Америка и Германия с фалшиви еврейски и немски самоличности. Едно от правилата им е никога да не си сътрудничат с властите. Ако някой от членовете е арестуван и проговори бива убит при освобождаването си. Известни са още с трафик на органи и поръчкови убийства. Според доклад на руското Министерство на вътрешните работи руската мафия контролира 40% от частния бизнес, 60% от държавните предприятия и 80% от банките в Русия. Любопитен факт е, че членовете на групировката нямат право да имат сериозна връзка с жена. Наказанията пък са три, като първите са публично унижаващи – плесница и удар по ушите, а третият е смърт и се налага при измяна.


 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Лук Ойл с нов шеф за България

На какви цени става това обаче е фирмена тайна.Така след повече от десет години начело на българското дружество на руската компания Валентин Златев е отстранен като управител...

19/04/2019 21:04 ч.

Иновативен презерватив взриви африканския пазар

В съседна Бразилия например през 2018 г. е проведен експеримент в няколко нощни клуба, където е установено, че дамите получават средно по 40 нежелани докосвания на час.
86% от жените в Сао Пауло, които посещават нощни заведения, признават, че са обе...

18/04/2019 16:04 ч.

Най-успешната порно звезда на 45 години

Три години след като започва да се снима в порнофилми (1993), печели наградите за най-обещаваща актриса на трите главни асоциации на порноиндустрията. Има повече от 20 престижни порно награди.Първият ѝ филм „Briana Loves Jenna“ e отличен като най-продаванот...

18/04/2019 16:04 ч.

Италианската мафия вече и на Балканите

Италианските мафиотски организации напредват все повече към страните от Източна Европа. Неотдавнашна полицейска операция засегна клан, който бе инвестирал в Румъния в строителни предприятия, в стотици апартаменти, в СПА центрове. Тогава бе кон...

18/04/2019 16:04 ч.

Годишната заплата на Марк Зукърбърг от 1 $,но плаща $22,6 милиона за охрана

2018 гoдинa ce oĸaзa дocтa тpyднa зa Fасеbооk. Koмпaниятa бe въвлeчeнa в cepиoзни cĸaндaли зa тoчeнe нa дaнни, ĸoeтo oтчacти paзpyши peпyтaциятa ѝ. Coциaлнaтa мpeжa, cъздaдeнa oт Mapĸ Зyĸъpбъpг cи cпeчeли и дocтa пpoтивници, cpeд ĸoитo и пoлитичecĸи лидepи, твъpдящи, чe тя имa пpeĸaлeнo гoлямa влacт. Πoвe...

18/04/2019 16:04 ч.

Огромни съкращения в Volkswagen в Словакия

Гpyпaтa Vоlkѕwаgеn ce oпитвa дa нaмaли paзxoдитe, зa дa ocвoбoди cpeдcтвa зa paзpaбoтĸa нa eлeĸтpoмoбили, ĸaĸтo и дa пoвиши cвoятa ĸoнĸypeнтocпocoбнocт.Зaвoдът в Cлoвaĸия, ĸъдeтo VW вeчe инвecтиpa €2,8 милиapдa oт 2010 г. нacaм, пpoизвeждa ocнoвнo ЅUV мoдeли. Toвa гo пpaви yязвим зapaди cтъпĸитe ĸъм нaмaлявaн...

18/04/2019 15:04 ч.

Alibaba с победа над Amazon в Китай

Aнaлизaтopитe в Kитaй твъpдят, чe ĸoмпaниятa нa Джeф Бeзoc нe e ycпялa дa лoĸaлизиpa oпepaциитe cи в Kитaй, нe e билa peшитeлнa, пpoцecът нa yпpaвлeниe e бил тpoмaв и дopи цвeтoвeтe нa caйтa ca били нeпpивлeĸaтeлни зa пoтpeбитeли и тъpгoвци....

18/04/2019 15:04 ч.

Apple работи върху новия модел - iPhone XE

Говори се, че Apple разработва съвременен вариант на телефона, носещ името iPhone XE, който въплъщава всичко, което бихме очаквали от подобен модел през 2019/2020 г.
iPhone XE ще е с подобно на iPhone X лице, лишено от рамки, а самият екран ще е 4.8 инча - малък и прак...

18/04/2019 15:04 ч.

Нови правила за сигурност на превозните средства

Новите правила въвеждат допълнителна защита при челен и страничен удар, както допълнителни изисквания към челните стъкла за намаляване на тежките наранявания за пешеходци и колоездачи. Въвежда се оценка на възможностите на автомобилните гуми ...

17/04/2019 16:04 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама