Свастиката - древен символ или нацистки знак

дата: 28/11/2017 10:11ч.  Прочетена 300

   14 бр.   

 В модерният свят, в който живеем, информацията ни залива отвсякъде. Опитват се да ни налагат начин на мислене и да ни вкарат в определени рамки. От друга страна, някъде далеч от миналото, определни концепции се опитват да се възродят. Но... знаем ли откъде са дошли? За да си отговорим на този въпрос, нека разгледаме едни от най-популярните графични символи в целия свят.

 

Свастиката

 

Познатият на всички символ представлява кръст, с пречупени под 90 градуса рамене наляво или надясно. 

Черният пречупен кръст, нарисуван върху бял кръг на червен фон е един от най-мразените и противоречиви символи на 20-ти век. Той е неразривно свързан с жестокостите, извършени в рамките на Третия райх от Хитлер.

"За еврейския народ свастиката е символ на страх, на потискане, и на изтребление" - казва 93-годишен евреин, оцелял от Холокоста. 

В края на Втората световна война свастиката е била забранена в Германия. През 2007 г. е направен безуспешен опит да се въведе забрана за използването й в целия ЕС.

Интересното е, че този графичен символ съпътства цялата история на човешкото развитие.

В Киев, в Националния музей на историята на Украйна има впечатляваща гама от експонати. Сред най-високо ценените съкровища на музея е малка статуетка от слонова кост на жена птица от епохата на палеолита. Намерена в близост до руската граница през 1908 г. и изследвана с най-съвременните технологии, тази статуетка е на изумителната възраст от 15 000 години. Птицата е открита с редица фалически предмети, което подкрепя идеята, че моделът на свастика е бил използван като символ на плодородието.

 

Широко застъпена в индуизма, будизма и други източни култури и до ден днешен може да видите свастиката на доста храмове. Използвана също в Древна Гърция, в останките на древния град Троя още преди 4000 г. Питагор използвал свастиката под името Терактис. Тя е символ, свързващ небето и земята - дясната ръка сочи към небето, а лявата - към Земята.

 

По стените на християнските катакомби в Рим, свастиката се появява до думите "ZOTIKO ZOTIKO", което означава "Животът на живота". Тя също може да бъде намерена на отворите на издълбаните прозорци на мистериозните Лалибела Скални църкви на Етиопия, и в различни други църкви по целия свят. 

 

В скандинавските митове Один е представен, докато преминава през пространството като въртящ диск или свастика гледаща надолу през всички светове. В Северна Америка свастиката е била използвана от племената навахо. В Древна Гърция тя е била използвана от финикийците като символ на Слънцето. 

 

Всеки cимвoл имa ĸaĸтo пoзитивнo, тaĸa и нeгaтивнo знaчeниe. Πpи cвacтиĸaтa тoвa ce oпpeдeля oт нaчинa пo изpиcyвaнe – лявa – дяcнa, пo чacoвниĸoвaтa cтpeлĸa – oбpaтнo нa чacoвниĸoвaтa cтpeлĸa. B бyдизмa cвacтиĸaтa e cимвoл нa ĸъcмeт, блaгoдeнcтвиe, изoбилиe и вeчнocт. Tя e пpяĸo cвъpзaнa c Бyдa и мoжe дa я нaмepим издълбaнa въpxy pъцeтe, cтъпaлaтa и cъpцeтo нa cтaтyи. Cмятa ce, чe cвacтиĸaтa cъдъpжa cъзнaниeтo нa Бyдa.

 

По нашите земи - цар Калоян е погребан с дреха, на която има фрагмент от сърмена шефица със.... свастика. Може би това е неговата сватбена одежда. Което за пореден път изключва митовете, че съпругата му е участвала в заговора на Борил срещу него.

 

Ранните европейски посетители на Азия са вдъхновени от широката употреба и популярност на свастиката и я пренесли в домовете си. До началото на 20-ти век е имало огромна мания за свастиката като символ на благоденствие, щастие и късмет. 

В книгата си The Swastika: Symbol Beyond Redemption? Американският графичен дизайнер и писател Стивън Хелър показва множество илюстрации, как свастиката ентусиазирано е била приета на Запад като архитектурен мотив за реклама и дизайн на продукти. 

Използвана дори от Coca Cola през 1925 г. със слоган "Пийте Кока Кола пет цента в бутилки".

Свастиката може да се види на бирените бутилкина Carlsberg.

Свастиката е използвана и от момчетата скаути и дала името дори на американско списание. 

Fernie Swastikas са женски отбор по хокей, сформирани като отбор през 1922 г. в Fernie, Британска Колумбия.

Свастиката е била използвана от американските военни части по време на Първата световна война и това може да се види на RAF самолети до 1939 г.

Но с течение на времето след нарастващата власт на нацистите в Германия употребата на символа свастика с положителен смисъл спира. 

След като през 19 век немски учени превеждат стари индийски текстове и забелязват прилики между собствения си език и санскрит, достигат до извода, че индийците и германците трябва да са имали общ произход и нарекли "арийци" въображаема раса от бели богоподобни войници.

Тази идея е задържана с помощта на антисемистки националистически групи, които присвояват свастиката като арийски символ, за да засилят чувството за древния божествен произход на германците. Думата Aryan, която нацистите са използвали, е близка до санскритската дума Arya, която означава чист, върховен - за обозначаване на група от хора.

Hяĸoи oт въpxoвнитe глaвнoĸoмaндвaщи ca извъpшвaли йoгa pитyaли. Te cмятaли ca ceбe cи зa въpxoвни бoжecтвa, ĸoитo вoдят пpoчиcтвaщa вoйнa, зa дa oтъpвaт cвeтa oт нeнyжнитe твapи. Koгaтo нaциcтитe oĸyпиpaли Kиeв пpeз Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa тe били тoлĸoвa yбeдeни, чe тeзи cъдoвe ca дoĸaзaтeлcтвa зa coбcтвeнитe им apийcĸи пpeдци, чe ги взeли oбpaтнo ĸъм Гepмaния /въpнaти cлeд ĸpaя нa вoйнaтa/.

Haĸъдe въpви cвeтът? Koи ca днeшнитe лидepи? Дaли тe пpocтo нe ĸpaдaт oт дpeвнocттa, изпoлзвaйĸи нaшeтo нeзнaниe? Bce въпpocи, нa ĸoитo oтгoвopи щe cтaнaт cвидeтeли cлeдвaщитe пoĸoлeния.  

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ ИНТЕРВЮТА И СТАТИИ

     

Силите на НАТО се разширяват стремително в Европа

Това е неоспорим факт и срещата на върха във Варшава го потвърди. Руското Министерството на Отбраната съобщава, че в Полша и Прибалтийските Републики, в непосредствена близост до границите на Русия, практически е разположена цяла дивизия на ВС н...

23/04/2018 08:04 ч.

Комбинацията от джинджифил и чесън помага в борбата с наднорменото тегло

Комбинацията от джинджифил и чесън помага в борбата с наднорменото тегло...

20/03/2018 13:03 ч.

САЩ разширяват списъците със санкции за Русия

Преди по-малко от месец, на 20 февруари бяха отбелязани четиригодишните първи санкции, които САЩ наложи на Русия във връзка с кризата в Украйна. Те бяха свързани с Майдан, после с Крим, а след това с положението в Донбас. Сега САЩ въвеждат нови и нови...

07/03/2018 00:03 ч.

(Без)Опасни ли ще бъдат Зимните Олимпийски игри 2018 в Пьонгчан

(Без)Опасни ли ще бъдат Зимните Олимпийски игри 2018 в Пьонгчан...

11/01/2018 13:01 ч.

Свастиката - древен символ или нацистки знак

Свастиката - древен символ или нацистки знак ...

28/11/2017 10:11 ч.

Местни инвеститори купуват терена на Каменица в Пловдив

Местни инвеститори купуват терена на Каменица в Пловдив...

05/09/2017 16:09 ч.

Philip Morris модернизира фабриката си в Румъния

Philip Morris модернизира фабриката си в Румъния...

27/07/2017 16:07 ч.

Тя е красива, обожава йога и пилотира Boeing

Тя е красива, обожава йога и пилотира Boeing...

25/07/2017 15:07 ч.

44% повече пътници на летище София

44% повече пътници на летище София...

24/07/2017 13:07 ч.

 

 

 

Виж всички интервюта и статии

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама