Дигитална изложба на Ван Гог предизвика фурор в Париж

публикувано от Administrator на дата 13/03/2019 14:03ч.  Прочетена 31

   1 бр.   

Звездна нощ – Ван Гог“ е продукция на компанията Културни пространства“ и е отворена за парижани и гостите на града до 31-и декември. Според организаторите един от най-силните и драматични акценти в дигиталната експозиция е дългогодишното приятелство и конфликт с художника Пол Гоген.

След успеха на изложбата на Густав Климт, тази година Atelier des lumieres избира за главен герой Винсънт ван Гог. Защо точно него?

Заради драматичността в живота и работата му, както и заради способността му, въпреки безкрайните битки с вътрешните му демони, да вижда красивото. Изложбата, която с гордост представяме тази година, предлага уникално преживяване за посетителите. Благодарение на дигиталния формат на изложбата, те ще имат шанса да усетят цветовете и размаха на четката на Ван Гог.

Казано е, а съм склонен и да го повярвам, че е трудно човек да познава себе си. Никак не е лесно да рисува себе си“, пише Винсент в писмо до обичания си брат Тео.
Включените в изложбата автопортрети доказват, че известният с безкрайните си съмнения в собствените си способности художник, е постигнал съвършенство и в тази посока. 37-годишният Винсънт ван Гог умира на 29 юли 1890 година и остава зад гърба си 2 000 творби – 900 картини и 1 110 скици.
Джанфранко Лануци, артистичен директор на дигиталната изложба в Париж, разказва

Как се създава една толкова мащабна дигитална изложба?
За разлика от музеите и галериите по света, които представят и акцентират върху даден период от живота на един артист, при нас е важно да покажем всички основни моменти, но използвайки дигиталния език и комбинацията от музика и звуци, да превърнем това преживяване в нещо повече от само разглеждане на платна. Най-напред започнахме със селекцията от представяните картини, които са около 500. На тази база, ни отне повече от година, за да построим концепцията на изложбата. Поканихме специалисти, с които разработихме тематичната рамка, разположението на картините в пространството, видео анимацията, осветлението и музиката. С гордост мога да заявя, че нашите изложби са определяни като висша мода“.

Какво виждат и преживяват посетителите в Atelier des Lumières?
Тоталното сливане на образи и музика, благодарение на мащабните платна, върху които се прожектират картините в много висока резолюция. От лично наблюдение знам, че децата и родителите им са като омагьосани от визията и музиката.

Как точно се използват технологиите в този мащабен визуален проект?
Много акуратно се позиционират 140-те прожектори в пространството. Бих сравнил екипът, който работи върху това с оркестър, който трябва много внимателно да позиционира музикалните си инструменти така, че да създаде подходящата акустика. След това започва композирането на музиката, и подреждането на платната в определен ред.

Защо дигиталните технологии са толкова важни?
Комбинацията от изкуство и дигитални технологии е още един начин да се усети магичното въздействие на дадена творба. Благодарение на този тип изложби, посетителите имат уникалния шанс да видят и произведения на изкуството, които не пътуват за участия в музеи и галерии, по една или друга причина. Знаете, че за предстоящата изложба на Леонардо, в парижкия Лувър, от Италия забраниха преместването на някои от най-интересните му творби. Нашата компания Културни пространства“ работи в дългогодишно партньорство с някои от традиционните музеи в Париж и провинцията, с участия в традиционни изложби. Свидетели сме, че дигиталните експозиции не са намалили броя на посетителите в музеите и галерите, което е хубаво нещо. Ние не сме конкуренция на традиционните изложбени пространства, а предлагаме само още един възможен начин хората да се насладят на гениалния талант на големите художници.

Защо се фокусирахте именно върху Ван Гог?
От много дълго време искахме да направим нещо, свързано с Винсент ван Гог. Рисунъкът, цветовете, линиите и мотивите в неговите картини, са много подходящи за дигитална изложба. Разполагаме с огромен визуален материал оставен от художникът, което ни дава голяма свобода на избора и етапите в работата му.

В експозицията има един много интересен и не много известен момент от творчеството му, което вие сте обединили в панела Мечтаната Япония – Образи от един плуващ свят“. Разкажете нещо повече за това?
Ван Гог е бил силно повлиян от японското изкуство. Всеизвестен факт е, че докато е живял в Париж, се е срещал предимно с импресионисти, които са се вдъхновявали от Япония и японското изкуство. Японските принтове, и по-специално ukiyoe (което буквално означава Образи от един плуващ свят“) са оставили голям отпечатък върху творчеството му. Когато се премества в провинцията, Ван Гог се надява да продължи да работи в тази посока. В едно от писмата до брат си Тео, пише: Все едно съм в Япония!“. За да пресъздадем този свят, ангажирахме студиото на Дани Роуз, които създадоха много оригинални визуални решения, свързани с Япония.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Всеки човек трябва да познава тези 20 произведения на изкуството

Другото е, че е естествено да ги видим, защото дори да не даваме пет пари за Мона Лиза, ще дадем много повече на входа на Лувъра, само и само да я зърнем от някакъв далечен, останал свободен ъгъл от претъпканата тълпа....

20/03/2019 12:03 ч.

Nike пусна тенис обувки заради Григор Димитров в бяло,зелено и червено

”Найк” пусна тенис обувки с цветовете на българското знаме. Американският гигант за спортни стоки е спонсор на първата ни ракета Григор Димитров...

15/03/2019 14:03 ч.

Дигитална изложба на Ван Гог предизвика фурор в Париж

Заради драматичността в живота и работата му, както и заради способността му, въпреки безкрайните битки с вътрешните му демони, да вижда красивото. Изложбата, която с гордост представяме тази година, предлага уникално преживяване за посетителит...

13/03/2019 14:03 ч.

За проекти на малкия и среден бизнес в граничните региони отпускат €10 млн.

Проектните идеи за съвместни бизнес инициативи от трансграничния регион на България и Гърция може да се подават по електронен път чрез Информационната система за държавни помощи на Гърция SAMIS (www.ependyseis.gr). Крайният срок за подаване на проектните ...

13/03/2019 13:03 ч.

Най-младата милиардерка - Кайли Дженър

Kylie Cosmetics стартира през 2015 г. В началото разходите на риалити звездата са минимални, защото тя решава да продава продуктите си само онлайн. По думите ѝ, за нея работят седем служители на пълен работен ден, както и още пет почасово....

13/03/2019 13:03 ч.

Белене- рестарт или замразяване

„Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ Белене“, отбелязва Приходко....

05/03/2019 14:03 ч.

Дядо Добри възкръсва в професионална гимназия по каменообработване в Кунино

Директорът на гимназията Яна Орлинова разказва пред местния сайт Медианюз, че дните на отворените врати са част от инициативите, насочени както към бъдещите гимназисти и техните родители, така и към широката общественост в региона и страната. На...

26/02/2019 17:02 ч.

Едоардо Миролио отваря 24 магазина на DiKa във Франция

Няколко месеца продавахме тестово модели на DiKa в 5 магазина във Франция и получихме задоволителни резултати. Знам, че е предизвикателство да предлагаш чужда модна марка точно на французите, но вярвам, че ще успеем и до 1 година ще подобрим значите...

26/02/2019 17:02 ч.

20 златни правила в общуването

1. Огледалното правило. Преди да съдите другите, вижте себе си.

2. Правилото на болката. Обиденият човек отвръща с обиди.

3. Правилото на стръмния път. Ние се изкачваме на по-високо ниво, когато започнем да се отнасяме с другите по-доб...

26/02/2019 17:02 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама