Арести в Саудитска Арабия на членове от Кралската фамилия

публикувано от ppanteleeva на дата 06/11/2017 09:11ч.  Прочетена 372

   1 бр.   

Саудитска Арабия демонстрира класа дори когато става дума за арести. Задържаните вчера единадесет принцове и 38 бивши министри, депутати и бизнесмени се намират в петзвездни хотели в саудитската столица Рияд.
Те са арестувани в рамките на предприетата от краля голяма кампания срещу корупцията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Сред задържаните е и милиардерът принц Алуалид бин Талал.
Мащабът на арестите е безпрецедентен за Саудитска Арабия, където висшите представители на кралската фамилия и техните бизнес съдружници са недосегаеми и често стоят над закона. Иначе саудитците отдавна се оплакват от ширещата се корупция в управлението и от разхищаване и злоупотреби с държавни средства от страна на властимащите, отбелязва АП.
Сред арестуваните е един от най-богатите хора в Близкия изток
Принц Алуалид бин Талал е един от най-богатите хора в Близкия изток. Сред многобройните компании, в които той има инвестиции, са Туитър, Епъл, Нюз корп на Рупърт Мърдок, Ситигруп, както и хотелските вериги Четири сезона, Феърмонт и Мьовенпик. Принцът е вложител също в услугите за споделено пътуване Лифт (Lyft) и Карийм (Careem), конкуренти на Юбър (Uber) съответно в САЩ и Близкия изток.
Той е и мажоритарен собственик на арабския медиен конгломерат Ротана груп, който включва телевизии, радиа и печатни медии, звукозаписен лейбъл и компания за филмопроизводство. Принцът, който често е сниман на своята над 85-метрова суперяхта в Средиземно море, е един от най-открито изразяващите позициите си представители на кралското семейство и отдавнашен защитник на правата на жените.
Той е собственик на инвестиционната компания Кингдъм холдинг. Цената на акциите на компанията падна с 10 процента след новината за задържането на принца. Засега не е ясно за какво се разследват принц Алуалид и останалите задържани.
Финансовото министерство обяви нова ера на прозрачност
Финансовото министерство заяви в комюнике, че антикорупционното разследване открива нова ера на прозрачност и отчетност, засилва доверието във върховенството на закона и подобрява инвестиционния климат в страната. Висшият религиозен съвет също обяви подкрепата си за кампанията, заявявайки, че борбата с корупцията е ислямски дълг. Висш представител на кралския съд, Бадр ал Асакер, потвърди в Туитър арестите, определяйки случилото се като историческа и мрачна нощ за корумпираните.
Снощи крал Салман обяви създаването на нов антикорупционен комитет под председателството на 32-годишния му син и престолонаследник Мохамед бин Салман. Според анализатори антикорупционната кампания, чиято мишена са ключови членове на кралското семейство, представлява демонстрация на сила на престолонаследника, целяща да подкопае позициите на потенциалните му съперници.
Кралят е отстранил тази нощ от поста му начело на Националната гвардия принц Митеб бин Абдула. Принцът, както и брат му Турки бин Абдула, бивш губернатор на Рияд, вероятно са сред задържаните. И двамата са синове на предишния саудитски крал Абдула.
Според Ройтерс, която цитира анонимен източник, арестуван и разследван е и бившият министър на финансите Ибрахим Асаф. Правителството съобщи, че антикорупционният комитет има право да издава заповеди за арест, да налага ограничения за пътувания и да замразява банкови сметки. Той също може да проследява движенията на финансови средства, да спира прехвърлянето на средства или ликвидацията на активи.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Интересни новини от света

Колко изгубиха най-богатите от борсовия срив; Илон Мъск изстреля успешно най-мощната ракета;
Глоба от 1500 евро, ако пушиш в колата си в Гърция...

12/02/2018 09:02 ч.

ЕК започва преговори с Лондон за преходния период

ЕК започва преговори с Лондон за преходния период...

31/01/2018 09:01 ч.

Накратко от света

Германската икономика ускори растежа си през 2017 г., Endava обяви сливането си с Velocity Partners, Mercedes отново е лидер при продажбите на луксозни коли в САЩ...

12/01/2018 08:01 ч.

Интересни новини от света

Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел; Украински граничари откриха скривалище с руско оръжие в Донбас; Румънците отново на протест...

11/12/2017 09:12 ч.

"Язаки" отвори трети завод в България

Язаки отвори трети завод в България...

07/12/2017 14:12 ч.

Собственикът на Peugeot и Nidec инвестират милиони в съвместно производство

Собственикът на Peugeot и Nidec инвестират милиони в съвместно производство...

07/12/2017 11:12 ч.

CVS Health купува Aetna за $69 млрд.

CVS Health купува Aetna за $69 млрд....

06/12/2017 11:12 ч.

"Тесла" представи първият си електрически камион

Електрическият камион на Тесла ще се нуждае от ток, достатъчен за захранване на 4000 къщи, за да бъде зареден. ...

29/11/2017 09:11 ч.

Лидерите на Турция, Иран и Русия се разбраха за бъдещето на Сирия в Сочи

Лидерите на Турция, Иран и Русия се разбраха за бъдещето на Сирия в Сочи...

23/11/2017 09:11 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама