Арести в Саудитска Арабия на членове от Кралската фамилия

публикувано от ppanteleeva на дата 06/11/2017 09:11ч.  Прочетена 290

   1 бр.   

Саудитска Арабия демонстрира класа дори когато става дума за арести. Задържаните вчера единадесет принцове и 38 бивши министри, депутати и бизнесмени се намират в петзвездни хотели в саудитската столица Рияд.
Те са арестувани в рамките на предприетата от краля голяма кампания срещу корупцията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Сред задържаните е и милиардерът принц Алуалид бин Талал.
Мащабът на арестите е безпрецедентен за Саудитска Арабия, където висшите представители на кралската фамилия и техните бизнес съдружници са недосегаеми и често стоят над закона. Иначе саудитците отдавна се оплакват от ширещата се корупция в управлението и от разхищаване и злоупотреби с държавни средства от страна на властимащите, отбелязва АП.
Сред арестуваните е един от най-богатите хора в Близкия изток
Принц Алуалид бин Талал е един от най-богатите хора в Близкия изток. Сред многобройните компании, в които той има инвестиции, са Туитър, Епъл, Нюз корп на Рупърт Мърдок, Ситигруп, както и хотелските вериги Четири сезона, Феърмонт и Мьовенпик. Принцът е вложител също в услугите за споделено пътуване Лифт (Lyft) и Карийм (Careem), конкуренти на Юбър (Uber) съответно в САЩ и Близкия изток.
Той е и мажоритарен собственик на арабския медиен конгломерат Ротана груп, който включва телевизии, радиа и печатни медии, звукозаписен лейбъл и компания за филмопроизводство. Принцът, който често е сниман на своята над 85-метрова суперяхта в Средиземно море, е един от най-открито изразяващите позициите си представители на кралското семейство и отдавнашен защитник на правата на жените.
Той е собственик на инвестиционната компания Кингдъм холдинг. Цената на акциите на компанията падна с 10 процента след новината за задържането на принца. Засега не е ясно за какво се разследват принц Алуалид и останалите задържани.
Финансовото министерство обяви нова ера на прозрачност
Финансовото министерство заяви в комюнике, че антикорупционното разследване открива нова ера на прозрачност и отчетност, засилва доверието във върховенството на закона и подобрява инвестиционния климат в страната. Висшият религиозен съвет също обяви подкрепата си за кампанията, заявявайки, че борбата с корупцията е ислямски дълг. Висш представител на кралския съд, Бадр ал Асакер, потвърди в Туитър арестите, определяйки случилото се като историческа и мрачна нощ за корумпираните.
Снощи крал Салман обяви създаването на нов антикорупционен комитет под председателството на 32-годишния му син и престолонаследник Мохамед бин Салман. Според анализатори антикорупционната кампания, чиято мишена са ключови членове на кралското семейство, представлява демонстрация на сила на престолонаследника, целяща да подкопае позициите на потенциалните му съперници.
Кралят е отстранил тази нощ от поста му начело на Националната гвардия принц Митеб бин Абдула. Принцът, както и брат му Турки бин Абдула, бивш губернатор на Рияд, вероятно са сред задържаните. И двамата са синове на предишния саудитски крал Абдула.
Според Ройтерс, която цитира анонимен източник, арестуван и разследван е и бившият министър на финансите Ибрахим Асаф. Правителството съобщи, че антикорупционният комитет има право да издава заповеди за арест, да налага ограничения за пътувания и да замразява банкови сметки. Той също може да проследява движенията на финансови средства, да спира прехвърлянето на средства или ликвидацията на активи.

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ НОВИНИ

Най-важната информация през изминалите дни      

Григор Димитров вдигна трофея в Лондон

Григор Димитров вдигна трофея в Лондон...

20/11/2017 20:11 ч.

Коледните пости започнаха

Коледните пости започнаха...

16/11/2017 11:11 ч.

Григор Димитров дебютира с победа в Лондон

Григор Димитров дебютира с победа в Лондон...

14/11/2017 09:11 ч.

Уайлдър предизвика Джошуа

Уайлдър предизвика Джошуа...

09/11/2017 14:11 ч.

Нови офшорни разкрития с кодовото име:"Досиетата от рая"

Нови офшорни разкрития с кодовото име:Досиетата от рая...

08/11/2017 11:11 ч.

Арести в Саудитска Арабия на членове от Кралската фамилия

Арести в Саудитска Арабия на членове от Кралската фамилия...

06/11/2017 09:11 ч.

Григор Димитров ще защитава титлата си от турнира в София

Григор Димитров ще защитава титлата си от турнира в София...

30/10/2017 10:10 ч.

Гръцки фирми масово се местят в България и Кипър

Гръцки фирми масово се местят в България и Кипър...

25/10/2017 11:10 ч.

Philip Morris скоро със собствени магазини в България

Philip Morris скоро със собствени магазини в България...

23/10/2017 14:10 ч.

 

 

 

Виж всички новини

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама