САЩ разширяват списъците със санкции за Русия

дата: 07/03/2018 00:03ч.  Прочетена 107

   1 бр.   

Преди по-малко от месец, на 20 февруари бяха отбелязани четиригодишните първи санкции, които САЩ наложи на Русия във връзка с кризата в Украйна. Те бяха свързани с Майдан, после с Крим, а след това с положението в Донбас. Сега САЩ въвеждат нови и нови ограничения, разширяват списъците и приемат специални закони, които вече са извън всякаква връзка с реалността.

Най-новите списъци са на руски граждани, по отношение на които американците готвят ограничителни мерки, образували се в резултат на преследването на редица руски компании за намеса в президентските избори в САЩ.
Спомнете си: в края на 2016 г. бизнесменът Евгений Пригожин беше включен в списъка на санкциите на САЩ, който беше въведен заради ролята на Русия във войната в Украйна. През юни 2017 година в него бяха включени и дружествата Concorde Catering, Concord Management, Consulting, както и управляващото дружество на Concord Holding, свързано с Prigogine. Преди по-малко от месец спецпрокурорът на САЩ Робърт Мюлер обвини и Юджийн Пригожин със още 12 руски граждани за намеса в президентските избори в САЩ - интервенция, за която се твърди, че е проведена в няколко абсолютно републикански държави, в които е видно че резултатите от изборите нямат връзка и не са интерес за Русия.
Въпреки това, тези и други санкции странно съвпадат със времето, в което се провеждат в Русия изборите за президент на Руската федерация. В този дух Американски представители с право наричат ​​санкциите, натиск върху Русия в предверието на самите избори.
Като цяло стъпките на администрацията на САЩ през последните месеци ясно показват, че това не е толкова важно: въвеждането на високи вносни мита върху вноса на стомана и алуминий разкрива протекционистки стремежи. Дали е шега или не, ЕС сериозно обсъжда налагането на санкции срещу своя основен партньор - САЩ.
В светлината на гореизложеното позициите на партньори като Русия и Турция изглеждат разумно стабилни и консолидирани. Турците, например, са напълно запознати със същността на санкциите и открито и честно заявяват, че политиката на санкции вреди също и на тези, които въвеждат самите санкции - като ЕС.
Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу американските санкции имат отрицателно въздействие върху ЕС и Турция се стреми да премахне напрежението около тази тема с диалог, за да не се удави в този политически ураган.

Някои от официалните представители на ЕС, като члена на Комисията на Европейския съюз по земеделие Ахил Stalios, също твърдят публично, че санкциите са причина за сериозно увреждане на ЕС и често имат за цел оказване на натиск върху политическото ръководство на Русия по време на предизборния период.
Грижата на САЩ за европейската енергийна независимост (ограничителните мерки, които бяха наложени във връзка с изграждането на експортните тръбопроводи, включително за газопровод "Северен поток - 2") не изглежда нищо повече от търговска подмолна игра, защото САЩ е един от най-големите играчи на европейския пазар на газ, който се стреми да увеличи своя дял.
Защо съюзници на САЩ като Турция са подписали договор за доставка на руски S-400 е въпрос, чийто отговор сочи, че дългогодишните съюзни отношения и подкрепа не се взимат под внимание, когато става въпрос за икономическите ползи на една страна. 

 

 

КОМЕНТАРИ напиши коментарнапиши коментар

 

ДРУГИ ИНТЕРВЮТА И СТАТИИ

     

Силите на НАТО се разширяват стремително в Европа

Това е неоспорим факт и срещата на върха във Варшава го потвърди. Руското Министерството на Отбраната съобщава, че в Полша и Прибалтийските Републики, в непосредствена близост до границите на Русия, практически е разположена цяла дивизия на ВС н...

23/04/2018 08:04 ч.

Комбинацията от джинджифил и чесън помага в борбата с наднорменото тегло

Комбинацията от джинджифил и чесън помага в борбата с наднорменото тегло...

20/03/2018 13:03 ч.

САЩ разширяват списъците със санкции за Русия

Преди по-малко от месец, на 20 февруари бяха отбелязани четиригодишните първи санкции, които САЩ наложи на Русия във връзка с кризата в Украйна. Те бяха свързани с Майдан, после с Крим, а след това с положението в Донбас. Сега САЩ въвеждат нови и нови...

07/03/2018 00:03 ч.

(Без)Опасни ли ще бъдат Зимните Олимпийски игри 2018 в Пьонгчан

(Без)Опасни ли ще бъдат Зимните Олимпийски игри 2018 в Пьонгчан...

11/01/2018 13:01 ч.

Свастиката - древен символ или нацистки знак

Свастиката - древен символ или нацистки знак ...

28/11/2017 10:11 ч.

Местни инвеститори купуват терена на Каменица в Пловдив

Местни инвеститори купуват терена на Каменица в Пловдив...

05/09/2017 16:09 ч.

Philip Morris модернизира фабриката си в Румъния

Philip Morris модернизира фабриката си в Румъния...

27/07/2017 16:07 ч.

Тя е красива, обожава йога и пилотира Boeing

Тя е красива, обожава йога и пилотира Boeing...

25/07/2017 15:07 ч.

44% повече пътници на летище София

44% повече пътници на летище София...

24/07/2017 13:07 ч.

 

 

 

Виж всички интервюта и статии

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама

 

 

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Последвайте ни в социалните мрежи и споделяйте информацията,която ви вълнува

РЕКЛАМА

Винаги актуална реклама